О. р. генерал Съби Събев: Путин иска да унижи западните лидери и институции с тази агресия и да покаже тяхната нерешителност да действат по-твърдо на международната арена

Путин погрешно оцени евентуалната международна реакция. Очаквам и вътрешна реакция в Русия към този агресивен акт на Путин

Ген. Съби Събев
Ген. Съби Събев Източник: NOVA NEWS

Тодор Токин, "Труд"

 

О.р. Генерал Съби Събев е първият национален военен представител на България в НАТО в Брюксел от 1 октомври 2002 до 23 декември 2004 г. С него разговаряме часове след като Русия нахлу в Украйна.

 

Какво следва от това, колко дълго ще продължи войната? Къде е България в тази ситуация? Очаквана ли бе войната на Путин срещу Украйна, генерал Събев?

За мен лично беше очаквана, макар че до последния момент имаше надежда разумът да надделее, имайки предвид дипломатическите усилия на западните политически лидери. Но въпреки това и въпреки уверенията на Путин, че нямат никакви планове срещу Украйна, това се оказа абсолютна лъжа и то на най-високо държавно равнище.

 

И се стигна до инвазията, до войната с Украйна. Защото това си е война, има нахлуване в Украйна от три посоки - от Беларус, от Източна Украйна и от Крим, макар че обявената операция от Путин беше само за Донбас - и това се оказа още една голяма лъжа.

 

Какво според вас цели Путин с тази война - да ликвидира Украйна като държава, да вбие клин между страните от ЕС и НАТО?

Според мен Путин очевидно иска да предотврати с всички възможни средства включването на Украйна и Грузия в НАТО, иска изтегляне на всички съюзни сили, които са разположени в момента в Прибалтика, Полша и Румъния и да получи писмени гаранции за своята сигурност.

 

Недоумявам как една ядрена свръхдържава ще иска такива гаранции включително от страни с много ограничен икономически потенциал, каквито има в ЕС и НАТО. Така че това е основната му цел и може би да унижи западните лидери и институции с тази агресия и да покаже тяхната нерешителност да действат по-твърдо на международната арена.

 

Тази нерешителност е очевидна, вече се правят сравнения с мюнхенското съглашение от 1938 година на западни лидери с Хитлер. Факт е, че Западът проспа превъоръжаването и модернизирането на руската армия, което се извършваше показно пред очите им. Толкова ли му имаха доверие на Путин?

Те донякъде вярваха, че той е рационален международен играч. Виждаха достатъчно индикации, особено след инвазията в Грузия през 2008 г., че е склонен да използва по-решително военен инструмент във външната политика. Но западните демокрации, включително и ЕС и НАТО, са отбранителни съюзи. Те нямат агресивни намерения спрямо други страни, включително и Русия.

 

Путин заплаши, че ако някоя страна окаже военна помощ на Украйна, ще последва отговор, който не е виждан в световната история. Може ли да се стигне до употребата на ядрено оръжие?

Той предупреди страни, които биха се намесили в подкрепа на Украйна срещу Русия. Т. е. ако осъществят военен акт в подкрепа на Украйна, отговорът щял да бъде страшен. Това може да бъде удар с частична употреба на ядрено оръжие. Русия има една такава концепция, наречена "Ескалация чрез деескалация".

 

Ако почнат сериозно да губят на терен, с един предупреждаващ ядрен удар или ядрен взрив - може и на безопасно място - да предупредят, че ако продължават военните действия срещу Русия, ще се пристъпи към по-широко използване на ядрено оръжие. И по този начин вече ситуацията ще деескалира, ще спрат военните действия и ще се сключват споразумения, които ще бъдат в интерес на Русия. Ескалация за деескалация.

 

Смята се, че една от целите на войната е да се осигури сухопътен коридор между Крим и Луганск и Донецк?

Да, това беше един от сценариите, които аз предвидих през 2014 г. с анексията на Крим. За мен по-голямата цел би могло да бъде цялата Източна Украйна от левия бряг на река Днепър включително и Одеса. Остава да видим дали Путин си е поставил по-голяма или по-ограничена цел.

 

Това ще стане очевидно през следващите дни, но той силно се нуждае от този сухопътен коридор, който да реши въпроса както с електроснабдяване, така и с водоснабдяването на Крим по суша. - Реакцията на Запада - санкции, остро осъждаме, подкрепяме и т. н - очевидно не влияят на Путин.

 

Какви санкции може да наложат, за да го засегнат?

Първите индикации показват, че ще има много по-тежки финансови санкции, замразяване на достъпа на Русия до западните финансови пазари, включително замразяване на всички руски авоари в западни банки, може би изключване на Русия от международната система SWIFT. Но аз очаквам и по-масирана помощ към Украйна - финансова и материална, военни снаряжения.

 

Не изключвам и стичането на доброволци към Украйна - както от украинци, които живеят извън страната, така и от някои други държави. Очертава се силен и единен международен отпор на руската агресия. Очевидно Путин ще бъде заклеймен като агресор в различни международни институции. Така че според мен той погрешно оцени евентуалната международна реакция. Тази агресия реално сплоти страните от ЕС и НАТО. Очаквам и вътрешна реакция в Русия към този агресивен акт на Путин.

 

Когато ковчезите започнат да пътуват обратно от Украйна към Русия, очаквам активизиране на руското общество, колкото и то да е потиснато от различни институции. Възможно е Европа да спре за определен период вноса на руски газ, което ще удари силно икономиката на Русия.

 

Както направи президентът Рейгън с намаляването на цените на петрола...

Точно така.

Господин генерал, къде сме ние в цялата тази история или истерия, ако щете?

 

Има индикации, че управляващият български политически елит започва да се събужда. Имам предвид изявлението на президента. Мисля, че сме заставени да реагираме по-адекватно в ситуацията. Не можем да кажем, че Русия е жертва, при положение че тя осъществява агресия. Считам, че България трябва да се присъедини безапелационно към единството, което се засилва в ЕС и НАТО и да стане съпричастна към мерките, които ще вземат тези два съюза със своя отбранителен и възпиращ потенциал.

 

Според мен е време България да поиска развръщането на нейна територия на една съюзна батальонна бойна група, с което да се солидаризираме с мерките, които взема Алианса. Но също така да се засили въздушното и морското наблюдение. Ние сме гранична страна откъм Черно море и трябва да има засилен air policing над България. Ако не ни достигат силите, да поискаме усилване на въздушните контингенти, които да наблюдават не само въздушното, но и морското пространство, за да може България да реагира адекватно при изостряне на ситуацията в Черно море.

 

Какво гласи член 4 от Северноатлантическия договор?

Той предвижда всяка една страна член на НАТО, която се чувства застрашена, да има право да иска консултации в рамките на Алианса с всички останали страни, където да изложи своите опасения и заплахи за националната є сигурност и териториална цялост. И съответно Североатлантическият съвет да вземе решение по тези въпроси. Полша, Словакия, Прибалтийските страни и България са се позовали на този член и са поискали консултации и Североатлантическият съвет трябва да обсъди ситуацията и да вземе решение.

 

Британският премиер Борис Джонсън поиска среща на държавните ръководители на страните от НАТО и е възможно тя да се състои още днес в Брюксел.

 

Нашият гост През 1975 г. Съби Събев завършва Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия специалност "Щабни ВВС" и излиза като лейтенант и инженер по радиоелектроника. През 1982 г. завършва Военната академия в София. На 1 септември 1997 г. е назначен за началник на Оперативното управление на Гл. щаб на Военновъздушните сили, където отговаря за бойната готовност, оперативното планиране и подготовка на ВВС и участието в учения по партньорството за мир. През 1998 г. завършва курс за планиране на авиационни кампании в Париж, Франция. На 3 май 1999 г. е удостоен с висше военно звание генерал-майор.

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени