Офицерите-атлантици: Политици и ръководители на специални служби създават настроения срещу още неизбраното правителство

Дезинформират, че български военнослужещи ще участват във войната на Русия в Украйна, заявяват в декларация от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик"

НАТО и България
НАТО и България Източник: ИЦ на МО
Д Е К Л А Р А Ц И Я
НА СЪЮЗА НА ОФИЦЕРИТЕ ОТ РЕЗЕРВА "АТЛАНТИК"
Последните дни наблюдаваме сериозно усилие от представители на политическите сили в парламента, вкл. бившия президент Първанов, а дори и ръководители на специални служби да се създадат настроения срещу още неизбраното правителство за действия против "националния интерес”. Хора, които многократно са действали и действат против интереса на България за ефективно членство в НАТО и ЕС, превъоръжаване на армията ни, използване на инструментите на НАТО и ЕС за компенсиране на наследените дефицити в отбраната се опитват чрез дезинформация и пропаганда да представят България като участник във войната на Русия срещу Украйна, да всяват страх у хората от изпращане на български военнослужещи за участие в тази война.
Настояваме президентът, премиерът, министъра на отбраната като основни институции в сферата на отбраната незабавно да опровергаят тези спекулации и да използват дадените им правомощия за недопускане на дезинформация и пропаганда насочена срещу интересите на България като свободна страна в НАТО и ЕС, срещу единството на обществото и усилията на България да модернизира армията си, да окаже значима военна помощ на Украйна в защита на нашите интереси за бързо изтласкване на агресора - единствения позитивен изход от тази война за България, Украйна и Европа.
Съюзът на офицерите от резерва "Атлантик” прави всичко по силите си за информиране на нашето общество за войната, рисковете, полезните за нашия интерес действия - призоваваме институциите да изпълнят своята част от дълга към България.
Всяването на страх и недоверие, използването им срещу предложеното от мнозинството в НС правителство, станало възможно именно с мотива за защита на интереса на България в тази трудна ситуация е реална заплаха за интересите на всеки българин.
България има интерес да помогне по Устава на ООН и в сътрудничество със съюзниците в НАТО и ЕС на Украйна да отблъсне агресора Русия и да се възстанови по-бързо мира в Черноморския регион. България има интерес ускорено да приключи превъоръжаването на армията, което се проточи повече от 20 години, България може да разчита на солидарността на съюзниците за компенсиране на дефицитите в отбраната, докато преодолеем изоставането и да градим съвместно система за възпиране и отбрана в нашия регион със съюзниците си. Това е националния интерес в отбраната.
ОТ УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СОР "АТЛАНТИК"
04.06.2023 г.
Гр. София
 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени