Огнян Герджиков: Само лошото му здраве спира Трифонов от това да стане премиер

Бих бил много изненадан, ако Слави Трифонов е кандидат за президент, добави той

Огнян Герджиков
Огнян Герджиков Източник: Zonanews

Не знам кой реди кабинета, аз съм далеч от кухнята, но е очевидно, че има сблъсъци, водещата роля е на "Има такъв народ". Слави е авторитарен тип, не позволява някой да му се меси, ако има твърдо становище по даден въпрос. От тази гледна точка малко си прилича с Бойко Борисов, един типаж са, не е нещо много по-различно, вероятно здравословни проблеми го въздържат да бъде министър-председател. Бих бил много изненадан, ако Слави Трифонов е кандидат за президент. Това коментира в "Денят започва" Огнян Герджиков, бивш ключов представител на проваленото управление на Кобурга и НДСВ.

 

По думите му едно правителство на малцинството е много нестабилно и е огромен риск. Според проф. Огнян Герджиков личи едноличен подход на ИТН. Не е сигурно, че предложението на ИТН ще мине в пленарна зала, има сериозни различия между "Има такъв народ" и партиите на протеста. ИТН действа с особено самочувствие, при наличието само на 65, а не на 165 депутати, неизвестните са повече от известните", заяви бовшият председател на НС, свален позорно от поста си преди години.

 

Той коментира предложения от "Има такъв народ" проектокабинет. Огромна част от предложените имена са непознати. Ради Найденов е изключително попадение, би бил добър външен министър. Петър Илиев е много качествен юрист, но се твърди, че е плагиатствал, аз обаче не виждам в тези имена изявени експерти, каквито са например на икономиката и на финансите в служебния кабинет. Допреди 2-3 дни бях оптимист, че ще има редовно правителство, но от вчера смятам, че е толкова крехка тази вероятност, че спокойно може да се счупи", поясни Герджиков.

 

Той уточни, че е важно с какви хора ще бъдат обградени тези министри, за да бъдат успешни или не, като съветниците са дори по-важни. "Давам висока оценка на служебния кабинет, има изключително качествени хора, свършиха много добра работа. Бих бил щастлив, ако поне една част от тези министри бъдат част от редовен кабинет. 99,9 процента третият мандат ще бъде в БСП, те имат готова формула служебният кабинет да бъде като експертен кабинет, в това има много логика и разум. ГЕРБ ще бъдат държани извън властта, ерата ГЕРБ си отива", заключи още Огнян Герджиков, с което остави основателни съмнения, че глината, с която са му мазали главата като малък, за да не е бавноразвиващ си (по собствените му признания в мемоарите му), не е постигнала достатъчно добър резултат. 

Не знам колко от Вас са чели неговата автобиографична книга "Аз не бях политик". Предполагам, не, сигурен съм, че не сте повече от пръстите на едната ми ръка. Както беше казал един хаитянски коментатор преди време: "В Хаити никой не чете, затова, ако искаш да скриеш нещо – напиши го в книга".
 
Герджиков е възприел този урок и е „скрил“, описвайки в книга например факта, че в детството си е бил "бавноразвиващ се". Не, не, това не е клевета, това е истина, описана от самия някогашен служебен премиер на стр. 39-42 в автобиографията му. Стринка му Славка, която преподавала в "помощно училище" (тогава така се наричаха училищата за бавноразвиващи се) окуражавала родителите му, че много от завършващите тези училища все пак са си намирали работа и не било чак толкова страшно.
 
Даже веднъж довела свой ученик-кретен, за да покаже, че освен да върти глава и да мучи, може да прави и полезни неща. Стринка му направила мъдро, но доста странно от днешна гледна точка заключение:
"В крайна сметка – заключила мъдро тя – не е речено, че Огнянчо трябва да стане професор" (Герджиков, О., Аз не бях политик, С., Изд. ателие Аб, 2015, стр.41). Огнянчо стана не само професор, ами и председател на НС, че и министър-председател.


"Слави Трифонов и Бойко Борисов са един типаж. Когато си навие нещо Слави, трудно се разубеждава - авторитарен е. Според мен само лошото му здраве го спира от това да стане премиер", коментира той.

Още от "Политика"

МС: България не признава резултатите от изборите, проведени в незаконно окупираните територии на Украйна

Провеждането на т. нар. президентски избори и в незаконно окупираните територии на Украйна е още едно доказателство за грубо нарушение на международното право

Прочетете повече прочетете повече

Социолог: ГЕРБ-СДС може да си позволи да играе на ръба на скалата

Защо започнаха преговорите от дамския екип? Ако си спомняте, през 2014 г. Борисов имаше същата стратегия при разговорите с Реформаторския блок. Той показа, че търси консунсус и конструктивност, добави Димитър Ганев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени