Огнян Герджиков: Впечатлен съм от състава на служебното правителство, една година трябва да нямаме парламент

Никъде другаде няма държава, която да има изцяло машинно гласуване, коментира Герджиков

Огнян Герджиков
Огнян Герджиков Източник: Zonanews

"Още в първите дни служебното правителство тръгна много устремно и активно. Аз мисля, че този служебен кабинет е по-добро издание в сравнение с първя служебен кабинет. Аз съм много впечатлен от състава на този кабинет. Той е много добре балансиран, с изключително качествени хора. Това ми дава надежда, че ще бъде свършена една добра работа". Това заяви проф. Огнян Герджиков в студиото на "Събуди се" по NOVA.

"Не са водени разговори с мен. Щях да съм притеснен, ако бяха. Историята не се повтаря и не трябва да се повтаря", каза още той на въпрос дали е бил поканен да участва в него. Той коментира и рокадите по високите етажи на властта от последните дни. "Трябва да има рокади, но трябва да се спазва мярката. Много сериозни трусове могат да не дадат добър резултат, но пък защо идва нов кабинет, ако всичко ще е по старому? Трябва да се намери балансът", посочи той.

 

На въпрос кой ще е най-големият трус у  нас, той заяви, че това е дали ще стигнат парите. "Трябва да се създадат предпоставки бизнесът да работи. Оня ден чух нещо много умно от финансовия министър Асен Василев: "Ако бизнесът работи - ще има пари. Ако бизнесът не работи - няма да има пари", изрече дълбокомислено изречение Герджиков, който заедно с Асен Василев са открили топлата вода. 

Апропо, нека припомним, че бизнес опитът на самия служебен финансов министър е горчив - фирмата, с която го представят в официалната му биография като някакво особени високо постижение, е  фалирала  преди 8 години, оставяйки дългове от почти 9 млн. британски паунда.


"България има нужда една година да няма парламент. Той непрестанно произвежда продукция, която постоянно се променя и това е най-големият бич за икономиката ни. Това не знам защо не се осъзнава толкова години, че пагубно за България", заяви проф. Герджиков. По думите му след изборите ще имаме пак силно фрагментиран парламент. "Пак няма да достигне коалиционната култура за обединение и пак може да се стигне до избори. Това не ме плаши, България има нужда да си почине", каза той.

 

"Не съм най-големият специалист в изборните технологии, но никъде другаде няма държава, която да има изцяло машинно гласуване. Не знам защо ние сега взимаме един отрицателен опит и се опитваме да го приложим. Явно има проблеми, за да се откаже съвременният демократичен свят от него", категоричен е Герджиков. "Има такъв народ" се уплашиха от това, че взеха толкова много, смята още той. Той определи 45-то НС като една еуфория.

 

"Слава Богу, че не се биха. Имаше липса на баланс, партийният интерес над националния и липса на коалиционна култура. Още сме млада демокрация на приливи и отливи, но 45-ят парламент бе най-краткият в историята ни", подчерта проф. Герджиков. Що се отнася до закриването на спецпрокуратурата, той заяви: Това ми прилича на има човек, има проблем. Няма човек - няма проблем. Трябва да се направи един хубав анализ. Поначало съдебната система има проблеми и това не е тайна. "Не изключвам да има още рокади по високите етажи на властта", каза бившият служебен премиер.

Още от "Политика"

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Прочетете повече прочетете повече

Младен Маринов с безпощаден коментар за скандала със секретаря на Радев: Свидетели сме на нов корупционен феномен – назн

Припомняме, че замесения и в афера с Бобокови и обвиняем Узунов, се появи вчера в поредица видеозаписи, публикувани в сайта сайта "Афера"

Прочетете повече прочетете повече

Даниел Панов и д-р Костадин Ангелов представиха листата на ГЕРБ-СДС във Великотърновска област за 46-то НС

Довършването на магистрала "Хемус", изграждането на нов южен вход на Старата столица и модерното логистично съоръжение за комбиниран транспорт в Горна Оряховица остават водещи за коалицията

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

ГЕРБ: Язовир "Пазар дере" е източен за 3 дни, това е тежка манипулация на предизборния щаб на Радев

Пред медиите кандидат-депутатът от 24 МИР Тома Биков настоя секретарят на президента по антикорупция Пламен Узунов да даде обяснение за разпространените в интернет кадри, на които се вижда как той получава торба с неизвестно съдържание от бившия митнически шеф Петко Петков

Последни новини

Най-четени