Окончателно: Нинова няма право на следващ мандат като лидер на БСП

Това решение на контролната комисия на соцпартията е взето с пълно единодушие, без гласове "против" или "въздържал се"

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова Източник: БСП

Всеки социалисти имал право само на два ръководни мандата. Според партията - тя ги е изпълнила, близки до Нинова обаче не са съгласни

Корнелия Нинова няма да има право на нов трети мандат като лидер на БСП. Това реши днес контролната комисия на партията.

 

Нинова подаде оставка като лидер на БСП след изборите на 9 юни. Мотивът й бе, че така поема отговорност за ниските резултати на партията. Тя бе освободена от поста си още на 15 юни. За временен председател на партията бе избран Атанас Зафиров. Предстои БСП да избере нов лидер и ръководство през октомври.

 

Всеки социалист има право на максимум два ръководни мандата, реши обаче днес контролната комисия на партията. "Нинова има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП и не може да бъде избирана отново за председател на БСП. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на БСП до участие в пряк вътрешнопартиен избор, няма право да допусне до участие в него Корнелия Петрова Нинова", казват сега от контролната комисия на бившата компартия. Това решение на комисията е взето с пълно единодушие, без гласове "против" или "въздържал се".

 

До момента Нинова не е заявила категорично намерение да се кандидатира. Приближените й обаче тълкуват устава в полза на ново явяване и с обяснението, че тя е пряко избирана от цялата партия само веднъж. А преди това е била председател на Националния съвет, избрана от Конгреса.

 

Намек, че е възможно да се включи в битката наесен направи и самата Нинова, малко след отстраняването й. В първото си интервю, след като подаде оставка, което ня даде за bTV, Нинова разкри, че на "Позитано" се е събрала група, която мисли как да й попречи да се яви отново, а мераклиите за поста й призова да се явят на пряк вот наесен. 

 

"Дали да бъда изключена от партията, дали да бъда наказана една година да не мога да кандидатствам за ръководни постове. Седи един мозъчен тръст и умува по кой член от устава да ме накаже с една цел – служебно да ме отстранят от възможността да кандидатствам отново за председател. Искам да се обърна към социалистите-не давайте прекият избор да падне и председателят да се избира от всички членове. Ако до септември и октомври все още партия, организация и социалисти ме номинират и искат, ще обсъдим и ще реша", каза тя тогава.

Още от "Политика"

Бойко Борисов: Това е правителство, което може да сподели отговорност и, за което ГЕРБ-СДС изцяло носи отговорност

Ако правителството мине с някой трик, дали някои не дойдат, дали някои ни подкрепят, тогава правителството ще има много кратък живот, но не, че някой ще го събори - просто ние ще излезем от него

Прочетете повече прочетете повече

Вселенският патриарх Вартоломей награди Бойко Борисов с най-високото отличие на Вселенската патриаршия (ВИДЕО)

Без Господа нищо не може да се направи. Най-смирено ще продължим да помагаме по силите ни на всички православни църкви, заяви лидерът на ГЕРБ

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени