ОЛАФ заподозря в корупция секретаря на Румен Радев по антикорупция Пламен Узунов

ОЛАФ е заподозряла в корупция секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов. Разследването се отнася до сключен договор на 23 март 2017 г. По това време Узунов е служебен министър на вътрешните работи

Пламен Узунов като Хитлер
Пламен Узунов като Хитлер Източник: NOVA

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) е категорична в подозрението си за корупция по отношение на, забележете, секретаря по антикорупция на Румен Радев - Пламен Узунов. Преди да публикуваме мотивите за това архисериозно обвинение, нека примопним кой е Пламен Узунов. Това е изключително скандална персона, която имаше мания да се преоблича в дрехите на Хитлер, докато изпъва ръка в националсоциалистически поздрав. Когато гръмна този скандал Узунов се опита да го неглижира и представи като шега, а Румен Радев дори не го укори, камо ли да го уволни. Този поклонник на националсоциалистическия фюрер беше назначен от Радев за вътрешен министър по време на служебното правителство, което той състави 2017 г. ОЛАФ разследва сделка, която е реализирана тогава.

Пламен Узунов и Румен Радев през юни миналата година на учение на НСО
Пламен Узунов и Румен Радев през юни миналата година на учение на НСО

Ето какво пише в съобщението на ОЛАФ по скандалния казус:
"Българското Министерство на вътрешните работи е нарушило условията на своето споразумение с Европейската комисия за отпускане на безвъзмездни средства, като е използвало средства от ЕС за закупуване на автомобили тип SUV от по-стари запаси вместо нови полицейски автомобили за всякакви терени, според разследване, приключено наскоро от OLAF — Европейската служба за борба с измамите.

 

OLAF препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро , както и да се прецени наличието на предпоставки за откриване на наказателно производство срещу служители на Министерството.

Разследването на OLAF започна през юли 2018 г. след твърдения за измама и присвояване на средства от ЕС по споразумението за отпускане на безвъзмездни средства по фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС, управлявано от българското Министерство на вътрешните работи.

Двамата бяха обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 8 май 2019 до 28 август 2019 г. Според прокуратурата Бобоков подбудил на 21 пъти Узунов в качеството му на длъжностно лице да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата от него длъжност, с цел да набави за бизнесмена облага. От това били настъпили значителни вредни последици - разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на Президентската институция, сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба.

 

Споразумението се отнася до доставката на 350 автомобила за всякакви терени, предназначени за полицията. В хода на разследването OLAF събра и анализира цялата съответна документация от българското Министерство на вътрешните работи и проведе събеседвания с всички ключови участници в подготовката и изпълнението на тръжната процедура.

 

Всички страни, засегнати от разследването, оказаха пълно съдействие на разследващите служители на OLAF.

OLAF установи, че Министерството на вътрешните работи е нарушило разпоредбите на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства като е променило едностранно условията му. По-специално Министерството е избрало да закупи известен брой автомобили SUV вместо автомобили за всякакви терени, които са били предмет на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства. OLAF също така заключи, че има основания да се счита, че служители на Министерството вероятно са извършили престъпно деяние (злоупотреба със служебно положение съгласно българския Наказателен кодекс), засягащо финансовите интереси на ЕС.


Разследването беше приключено от OLAF през декември 2020 г. с препоръки към Европейската комисия (която управлява фонда) да възстанови в бюджета на ЕС 5 948 569 EUR. Към българската прокуратура бяха отправени препоръки да прецени наличието на предпоставки за започване на наказателно разследване за злоупотреба със служебно положение в полза на трето лице. Компетентните органи на ЕС и националните компетентни органи са тези, които следва да разгледат и вземат решение относно последващите действия във връзка с препоръките на OLAF. Всички засегнати лица се считат за невинни до доказване на вината им пред компетентен съд", завършва съобщението на ОЛАФ.

През лятото на миналата година срещу секретаря на президента Пламен Узунов започна разследване за търговия с влияние. То стартира, след като разследващите по делото за отпадъците, което се води срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам. министър на околната среда Красимир Живков и още няколко човека, се натъкнаха на чат между Узунов и Пламен Бобоков. В него те коментирали кораба БАДР и дипломатически назначения. Тогава Специализираната прокуратура привлече Пламен Бобоков и Пламен Узунов за участие в престъпен сговор, с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжностни престъпления в периода от началото на януари 2019 г.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени