Осъдиха мъж от Горни Дъбник за купуване на гласове

До този момента на територията на цялата страна са образувани общо 445 преписки и 33 досъдебни производства

Купуване на гласове
Купуване на гласове

Първа присъда за купуване на гласове. По информация на NOVA мъж от град Горни Дъбник е получил наказание от 11 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, след като е било установено, че е дилър на гласове. Разследващите установили, че е предложил суми от 50 и 1000 лв. на двама души, за да гласуват за определена партия или коалиция. Мъжът е направил самопризнания, а след присъдата 2 години няма право да заема изборна длъжност.

 

От началото на предизборната кампания - до 13.00 часа на 04 април 2021 г., на територията на цялата страна са образувани общо: 445 преписки и 33 досъдебни производства. Същите съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция, за повреждане на имущество на политически партии и агитационни материали, както и за отправяне на заплахи и извършени хулигански действия.


По Апелативни райони досъдебните производства са разпределени, както следва: АП – София – 15; АП – Пловдив – 8; АП – Варна – 2; АП – Бургас – 1; АП – Велико Търново – 7. Привлечени в качеството на обвиняеми са 11 лица. Спрямо трима от тях е определена мярка за неотклонение "Задържане под стража". В изборния ден са образувани и две бързи досъдебни производства спрямо лица, за опит за упражняване правото на глас с неистински документи за самоличност и фалшиви удостоверения за гласуване. Спрямо застъпник на една политическа партия е образувано досъдебно производство за извършени хулигански действия.

 

Установено е лице, издирвано с червена бюлетина на "Интерпол" от властите в Индонезия за "пране на пари" и използване на чужд платежен инструмент чрез скимиращо устройство. Същият е предлагал имотна облага с цел гласуване от него политическа партия. Образувано е досъдебно производство, по което са предприети множество действия по разследване – обиски, претърсвания и изземвания от адреси и МПС. Установени и иззети са агитационни материали на политическа партия, списъци с имена на застъпници, дискове и компютърна периферия, свързана с изборния процес. Установени са още четири лица, съпричастни към престъпната дейност.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени