От днес България официално е в предизборна кампания

В изборите за НС ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, а в изборите за ЕП ще участват 31 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции

Народно събрание (бившият Партиен дом)
Народно събрание (бившият Партиен дом) Източник: Zonanews

Oт полунощ на 10 май България официално е в предизборна кампания. Тя ще продължи до 7 юни. Точно след 1 месец - на 9 юни у нас ще се проведат избори 2 в 1.

 

Денят преди вота -  8 юни, е ден за размисъл. Тогава агитацията е забранена, а изборите са ден по-късно. На 9 юни гласоподавателите ще изберат новите си 240 депутати в Народното събрание, както и 17 български представители в Европейския парламент. 

 

В изборите за Народно събрание ще участват 32 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, като те ще се борят за 240 места.

 

В изборите за Европейски парламент ще участват 31 политически формации - 20 партии, един независим кандидат и 10 коалиции. Кандидатите ще се борят за 17 места в европарламента.  

 

Изборите за народни представители са предсрочни, след като така и не се стигна до ротацията на премиерите съгласно т.нар. джентълменско споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ.

 

 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени