От ДПС-Доган са внесли исканото от ВАС пълномощно

Пълномощното е във връзка с молбата за оттегляне на внесената жалба срещу указанията на ЦИК

Върховен административен съд (ВАС)
Върховен административен съд (ВАС) Източник: Zonanews

Коалицията "Демокрация, права и свободи – ДПС", водена от Ахмед Доган, е предоставила исканото от Върховния административен съд пълномощно във връзка с молбата за оттегляне на внесената жалба срещу указанията на Централната избирателна комисия. Пълномощното бе представено след искането на съда, което спира разглеждането на казуса, съобщиха от ВАС за NOVA.

 

В неделя коалицията изненадващо оттегли своята жалба, която бе внесена само ден по-рано. Тя беше насочена срещу указанията на ЦИК, които изискват от двете коалиции "Движение за права и свободи – Ново начало" и "Демокрация, права и свободи – ДПС" да представят документи, които да удостоверяват, че партията ДПС не участва и в двете обединения.

 

Централната избирателна комисия отправи това искане, за да бъде спазен Изборният кодекс, според който една партия може да участва само в една коалиция на парламентарните избори. Проблемът възникна, тъй като в момента ДПС фигурира и в двете коалиции, което създаде правен конфликт.

 

След като "Демокрация, права и свободи – ДПС" е предоставила необходимото пълномощно, делото пред ВАС няма да бъде разглеждано. Това обаче не премахва необходимостта от допълнителни документи и действия от страна на двете коалиции, които трябва да докажат, че партията ДПС наистина не е част от състава им, както се изисква от ЦИК.

 

Тази ситуация предизвиква допълнително напрежение около предстоящите избори, като се очаква двете коалиции да предоставят нужните документи в кратък срок, за да се избегнат потенциални санкции или отмяна на участие в изборния процес.

 

Ахмед Доган и ръководството на ДПС досега не са излезли с официално изявление по въпроса, но наблюдателите прогнозират, че действията на коалицията са насочени към избягване на правни и изборни проблеми, които могат да попречат на участието им във вота.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени