От ГЕРБ обявиха Манолова за "тежко неадекватна" след днешното ѝ шоу, искат ѝ оставката

Манолова днес излъга и злоупотреби с мястото, което заема като председател на временната комисия за проверка, за да извлече евтин политически дивидент. Тази жена с т.нар. нови лица в политиката хвърлят държавата в хаос, отбеляза на брифинга Дани Каназирева

Извънреден брифинг на ГЕРБ
Извънреден брифинг на ГЕРБ Източник: Facebook

На извънреден брифинг в централата си ПП ГЕРБ осъдиха днешното нахлуване на Мая Манолова в сградата на "Булгартрансгаз". Десислава Атанасова, Екатерина Захариева, Теменужка Петкова, Дани Каназирева и Тома Биков определиха това нейно действие като "вероломно" и в разрез със законите в страната.

 

"Днес госпожа Мая Манолова в качеството си на председател на Временната комисия за проверки за установяване на злоупотреби по отношение действията на Министерски съвет и държавните дружества нахлу в "Булгартрансгаз", придружена от няколко народни представители, членове на комисията, неизвестно по какви критерии подбрани от нея. Държа само да отбележа, че в тази група за нахлуване нямаше представители на политическа партия ГЕРБ. Странно защо. Госпожа Манолова поясни, че иска да проведе разговор и да ѝ бъдат предоставени всички документи, свързани с реализацията на "Балкански поток" и тези документи трябва да ѝ бъдат представени до понеделник и то на електронен носител. Странно е, че тази информация, която е секретна я искат на електронен носител. Може би искат да я изнасят? Има си надлежден ред по която може да се иска и да се получи тази информация'', поясни министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова.

 

"Интересно е дали тази комисия ще прави проверка или ще разпространява информация, или ще я ползва за нещо друго, че такова голямо настояването да се предостави по този ред. Такава информация се предоставя по официален ред – заверена с подпис и печат от дружеството. Това предвижда законът. Тези действия, това нахлуване, не знам като какъв акт мога да го определя, освен като вероломно нахлуване в едно държавно дружество. Смятам, че това е поведение, което не подобава на един народен представител. Надявам се да си вземат поука, да прочетат правилника на Народното събрание, за да видят какъв е редът за изискване на тези документи'', добави Петкова.

 

"Манолова днес излъга и злоупотреби с мястото, което заема като председател на временната комисия за проверка, за да извлече евтин политически дивидент. Тази жена с т.нар. "нови лица" в политиката хвърлят държавата в хаос", отбеляза на брифинга Дани Каназирева.

 

"От ПГ на ГЕРБ ще поискаме оставката на Мая Манолова като председател на временна комисия по проверка, като това ще го предложим още на следващото заседание на Народното събрание. Причините за това са тежка неадекватност и невъзможност да си изпълнява задълженията, защото случилото се днес е пълен абсурд. Нямаме нужда от полицай, а от председател на тази комисия. Смятаме, че има по-нормални хора от нея, но с г-жа Манолова ще се провали тотално работата на тази комисия и няма да се установят никакви факти или обстоятелства около управлението в последните четири години'', настоя от своя страна и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков.

 

По време на извънредната пресконференция от ГЕРБ обявиха още пред медиите, че в понеделник ще внесат официално искане до Конституционния съд мораториума, който наложи парламентът дейностите на правителството в оставка. По думите им по този начин се ограничават правомощията на Министерски съвет и на други държавни органи. Считаме, че вече има такава съдебна практика, но вероятно на юристите в Народното събрание от партиите на промяната отново тя трябва да им се напомни, посочи Десислава Атанасова. Въпросното решение на Народното събрание рязко противоречи на Конституцията на Р България, тъй като нарушава принципа за правова държава и разделението на властите, ограничавайки дейността не само на Министерски съвет, но и на всеки един държавен орган, коментира вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева.

 

"Когато заявяваш, че си символ на промяната трябва да спазваш Конституцията, която има пряко действие. Трябва да даваш най-малкото пример с това. Има-няма за три дни мнозинството в това Народно събрание прие не по-малко от три противоконституционни решения'', допълни още Захариева.

 

Още от "Политика"

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени