От "Има такъв народ" намекнаха, че няма да правят правителство

В изказване от трибуната зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов обяви, че ще се стигне до трети мандат

Тошко Йорданов
Тошко Йорданов Източник: ИТН

Зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов даде знак в парламента, че партията на Слави Трифонов няма да състави кабинет. В изказване от трибуната той обяви, че ще се стигне до трети мандат. "Дали ние ще направим кабинет или не? Първо ще видим какво ще направят ГЕРБ. След това процедурата ще дойде при нас. След това ще видите какво ще направим ние. И ако случайно се стигне до трети мандат, т.е. то ще се стигне, и... ако се стигне и ние станем, те... Ако отидем на трети мандат, този, който го вземе, хубаво да си помисли какво ще направи, защото средната част на залата (ГЕРБ - бел. авт.) може да го подкрепи, а това означава коалиция с тези, които трябва да бъдат поставени в дъното на политическия живот. За ГЕРБ говоря", каза днес Йорданов.

 

По думите му в парламента няма формация, която да иска да се допре до ГЕРБ, защото "всеки извън ГЕРБ трябва да знае, че ако гласува нещо с ГЕРБ, ще е предател към българското общество". На консултациите при президента в понеделник Тошко Йорданов каза, че ако изобщо може да се стигне до кабинет с мандат на партията му, това ще е с партиите на протеста, т.е. "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". Трите формации имат общо 92 народни представители, т.е. биха могли да подкрепят правителство на малцинството.


Във вторник Румен Радев връчи мандат на кандидат-премиера от ГЕРБ Даниел Митов. Проектът за кабинет е готов, но никой не го подкрепя. Така ще се стигне до втори мандат, който вероятно другата седмица трябва да получи кандидатът за премиер на "Има такъв народ". Засега не е обявено дали това ще е Слави Трифонов.

 

Ако и вторият мандат е неуспешен, президентът решава на кого да връчи последния. В понеделник никоя от другите партии не каза ясно, че иска мандат за съставяне на правителство. Само председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова обяви, че той трябва да отиде при партиите на протеста, за да реализират "Съединението прави силата". Колегата й от "Демократична България" Христо Иванов обяви, че без визия за промяна и решаване на кризите в държавата удължаването на живота на парламента работи само за статуквото.

Още от "Политика"

Борисов предаде властта, изненадващо похвали Радев за подбора на служебния кабинет

"Основната цел пред кабинета сега е да организира честни и прозрачни избори. По начина, по който го направихме ние - видно и от доклада на ОССЕ", каза още Борисов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени