От ЦИК са категорични: Няма да разрешим употреба на допълнителните машини дори и за резервни части

Гласувахме за подаването на сигнал до главния прокурор за проверка на всички действия, свързани с внасянето на машини, каза Росица Матева

Цветозар Томов и Росица Митева
Цветозар Томов и Росица Митева

Тези 228 машини не са поръчвани от нас и не са собственост на държавата. Нямаме представа за какво са тези машини. На снощното си заседание взехме решение и гласувахме за подаването на сигнал до главния прокурор за проверка на всички действия, свързани с внасянето на машини на територията на страната и дали има данни за извършено престъпление. Това заяви на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева по повод новините от последните дни, че в свой склад фирмата-доставчик "Сиела Норма" съхранява 199 устройства, а други 228 са в двора на склада на "Каргопартнерс".

 

 "За последните 199 машини разбрахме от преписка от Софийска градска прокуратура. Отговорили сме, че нямаме никаква представа за какво са тези машини, кой ги е внесъл и за какво ще се използват. Същото важи и за другите 228 машини. За тях разбрахме при вноса на другите 1 600 машини и взехме решение те да останат в склада на "Каргопартнерс". 

 

Стана ясно, че те са собственост на "Смарт Матик". Между ЦИК и "Сиела Норма" няма проблеми и ежедневно си разменяме много информация", каза още Матева. 

 

"ЦИК не е дала и няма да даде разрешение допълнителни машини за гласуване, доставени извън обществените поръчки, да се ползват на изборите в неделя, дори под формата на резервни части", категоричен бе другият говорител на комисията Цветозар Томов, цитиран от Novini.bg.

 

"Държавата е собственик на 12 837 машини. Имаме достатъчно машини и ако се наложи, резервни части ще се ползват от тези машини. Всичко е пушилка с тази тема и няма да има никакъв проблем с машинното гласуване. Проблемът е друг, че се създава една нагласа срещу машинното гласуване и това може да подкопае изборния процес. Трябва да направим всичко възможно, за да успокоим хората, защото това е, което мен ме притеснява. Не ме притеснява, че някой може да вкара нерегламентирано машината преди изборите. Това няма да се случи. Напрежението дни преди изборите е силно притеснително. Полезният ход е да наложим строг контрол върху използването на тези устройства, тъй като това би могло да успокои хората - да ги убедим, че независимо от това, че рискът е чисто хипотетичен, ако се използва някоя от тези машини в изборите, независимо от това да не допуснем машина, която не е собственост на ЦИК, да бъде употребена по какъвто и да е начин на предстоящите избори", добави Томов. 

Още от "Политика"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени