Отпадна ограничението от 35 избирателни секции за страните извън ЕС

Представителите на ИТН посрещнаха резултата със ставане на крака

Народно събрание на Република България
Народно събрание на Република България Източник: НС

Ограничението от 35 секции за българите в страни извън ЕС отпадна, решиха депутатите, които приеха на второ четене промени в Изборния кодекс. 117 народни представители от "Има такъв народ" /ИТН/, ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" подкрепиха текстът, 8 депутати от ГЕРБ-СДС бяха против, а 107 от ГЕРБ-СДС и БСП гласуваха с "въздържал се". Предвижда се избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство и при наличие на не по-малко от 40 избиратели. Освен това секция ще се образува и на тези места, в които на проведени до пет години преди вота избори е имало поне една избирателна секция с гласували в нея не по-малко от 100 избиратели.

 

Избирателна секция ще се образува и по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства, като ще се взема предвид общият брой подадени заявления или общият брой на гласувалите на предходни избори, дори броят на подадените заявления да е по-малък от 40. При избори за членове на Европейския парламент от България такива секции се образуват само в държави-членки на Европейския съюз. Представителите на ИТН посрещнаха резултата със ставане на крака и викове "Браво". В хода на дебата Велизар Енчев от БСП посочи, че това предложение обслужва ДПС и връща Турция като решаващ фактор в българския изборен процес. "Позволяваме на Анкара да е брокер в българския парламент. Защо позволявате това решение, то не е национално отговорно", възмути се депутатът. Той напомни, че турският президент е отказал стол на шефката на ЕК само, защото е жена, както и че на следващите избори откритите секции в Турция може да са десетки.

 

"Щастлив съм, че всички българи във Великобритания, САЩ, Канада видяха кой иска да им забрани да гласуват", изтъкна председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. С аргумента, че българите са напуснали страната си, за да търсят работа, колежката му Мика Зайкова се възмути от дебатите и заяви, че се срамува от колегите си, които искат да ограничат правата на българските граждани в чужбина. "Кой го е страх и залага на контролиран вот, на натиск. Страх ви тресе, страх, защото ако българите зад граница гласуват, тук картинката ще е друга", коментира и Мая Манолова от "Мутрите". Според нея рестрикциите за образуване на секции не се отнасят за Турция и не влияят на вота, а ограничават единствено свободния вот на българите в Западна Европа и Америка. 

 

Парламентът прие избирателните секции извън страната да се образуват, където има дипломатическо или консулско представителство и при наличие на не по-малко от 40 избиратели, както и в местата, в които на проведени до 5 години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. Преди това обаче депутатите оставиха в Изборния кодекс разпоредбата, която не позволява образуване на избирателни секции извън територията на дипломатическите и консулските представителства.

Още от "Политика"

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България за енергийната диверсификация

Отношенията между Азербайджан и България са не само приятелски, те са издигнати до ниво стратегическо партньорство, което отвори нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът Илхам Алиев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени