Парламент с шест партии прогнозира ново проучване на "Алфа рисърч"

Начинът, по който ще се възстановява икономиката, ще има ключово отражение върху оптимизма и песимизма в месеците до изборите. Икономическият и социалният вектор са ключови фактори за оптимизма. Третият фактор е дали България ще има стабилно и отговорно управление след парламентарните и президентските избори. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ Боряна Димитрова от "Алфа рисърч"

Боряна Димитрова, Алфа рисърч
Боряна Димитрова, Алфа рисърч Източник: Alpharesearch.bg

"Към момента нагласите са за шестпартиен парламент, което само по себе си представлява математическа трудност да се състави нов кабинет. Трудността в случая е и идеологическа, и политическа", заяви тя.
Димитрова съобщи, че според данните на "Алфа рисърч" в парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС, "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се.БГ". Димитрова посочи, че данните от проучването на "Алфа рисърч", направено през декември 2020 г., сочат по-малък брой депутати за по-малките партии, което е бонус за по-големите политически сили.

"Подкрепата за отделните политически сили силно се влияе от пандемичната обстановка. Наблюдаваме доста занижена готовност за гласуване, което води до паритет на основните политически сили", коментира Боряна Димитрова.

Според Боряна Димитрова от особена важност за това какво ще се случи на парламентарния вот, е изборът на дата за провеждането му. Посочената на този етап от Румен Радев дата 28 март може да се промени.

"Ако трябва да заложа на някаква дата, по- скоро мога да заложа на такава около 20 април, за да има гаранция за по- спокойна обстановка и за по- голямо изборно участие", каза социологът. Според нея при ниска избирателна активност би се поставил сериозно въпросът за легитмността на самия вот.

Тези парламентарни избори в някаква степен ще играят ролята на избори в два тура, защото броят на избирателите, които искат да има коалиция около ГЕРБ и на тези, които искат коалиция около БСП, е почти равен. Отивайки да гласуват, хората не само ще изберат политическа сила, а и характера на бъдещето управление, каза още социологът.

 

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени