Парламентарна комисия ще разследва доставките на петрол за "Лукойл Нефтохим"- Бургас

Андрей Михайлов от ИТН оглави комисията като успя да събере 120 гласа подкрепа

Народно събрание, заседание на НС
Народно събрание, заседание на НС Източник: Zonanews

От ГЕРБ-СДС поискаха да се създаде временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства, свързани с доставката на суров петрол до производителя на горива "Лукойл Нефтохим Бургас". Тя ще се състои от 14 народни представители на паритетен принцип от по двама от група, а срокът за работата ѝ да е един месец. Задачата на нейните членове е да проучат и причините за исканата от страната ни дерогация от ЕК за руския петрол. Андрей Михайлов от ИТН оглави комисията като успя да събере 120 гласа подкрепа.

 

Андрей Михайлов, ИТН
Андрей Михайлов, ИТН Източник: Zonanews

ГЕРБ-СДС внесоха предложението за създаване на временната комисия с мотива, че у нас вносът на руски нефт бележи ръст от началото на годината, като количеството внесен суров петрол е с над 30 на сто повече в сравнение със същия период на миналата година, но въпреки по-ниската му цена, горивата на Лукойл на бензиноколонка се продават с лев по-скъпо.

 

Мнението на депутатите от ГЕРБ-СДС, които участваха в дебата е, че истината за високите цени на горивата се прикрива. Според бившия енергиен министър Делян Добрев, откакто "Продължаваме промяната" управляват, цената на бензина необосновано е скочила с 1 лев. Добрев напомни, че от ГЕРБ са поискали шефът на ДАНС Пламен Тончев да бъде изслушан в парламента, за да се разбере "къде отива този лев". 

 

Делян Добрев, ГЕРБ
Делян Добрев, ГЕРБ Източник: Zonanews

"Цената на руския петрол продължава да е по-ниска, но това не се отразява върху крайните цени на горивата в България", отбеляза депутатът и бивш министър на енергетиката Делян Добрев. Той повтори тезата си, че по лев от всеки литър продадено гориво у нас отиват в швейцарска банка. Добрев изчисли, че това са 3,5 млрд. лв. на година.

 

"Цената на уралския нефт, който използва рафинерията на Лукойл в Бургас, не е нараснала през последната една година. Той се продава с 30-40 на сто отстъпка спрямо цената на петрола Брент. Няма промяна на ДДС и акцизите, а цените на горивата по бензиностанциите в страната са нараснали с 1 лев за литър", уточни Добрев.

 

Искрен Митев, ПП
Искрен Митев, ПП Източник: Zonanews

Като реплика на изказването му Искрен Митев, депутат от ПП, посочи, че рафинерията на Лукойл в Бургас произвежда горива на ишлеме за швейцарска компания и държавата няма право да оказва натиск върху нея. Колегата му Венко Сабрутев отиде още по-далеч като нарече Делян Добрев - Делян левчето, и обвини бившият министър на енергетиката, че не смята правилно. Освен това Сабрутев припомни на пленарна зала, че Делян Добрев е бил подсъдим за злоупотреби за над половин милиард лева.

 

Използвайки правото си на отговор Делян Добрев изтъкна, че евродепутатката Елена Йончева го е набедила в злоупотреби и е осъдена затова. Той поиска от Сабрутев да посочи източника на неговите данни, за да потърси правата си в съда. За да разясни на колегите си в зала кой го обвинява в някакви нарушения, Добрев отбеляза, че неговият наследник - министърът на енергетиката Теменужка Петкова, е назначила Венко Сабрутев за секретарка на изпълнителният директор на НЕК. 

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени