Парламентарната комисия по външна политика прие проекта на Христо Иванов за РСМ

Бившият външен министър Захариева обвини депутатите от "Продължаваме промяната", че тупат топката

Христо Иванов, ДБ и Александър Ненков, ГЕРБ
Христо Иванов, ДБ и Александър Ненков, ГЕРБ Източник: Zonanews

Предложеният от Христо Иванов от "Демократична България" проект за решение на казуса с РС Македония бе приет с 11 гласа в Комисията по външна политика в парламента. "Необходимо е проектът на двустранен протокол с Република Северна Македония да бъде вписан преди приемането на преговорната рамка и проекта на заключения на Съвета на Европа".

 

Това каза министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, която бе изслушана на заседание на ресорната комисия. Генчовска напомни, че с решението на Министерски съвет от миналата седмица всички решения по отношение на преговорния процес са прехвърлени към Комисията по външна политика. Тоест - Министерство на външните работи е стигнало до етап, до който очаква вече политическо решение. 

 

"Докладът, който прочетох, предшества формулировката в проекта на заключенията на Съвета, където вече ясно е казано как ще бъдат включени българите в Конституцията, разясни Генчовска. Тъй като това излиза от Рамковата позиция, на нас ще ни бъде нужна промяна в нея", коментира Генчовска.

 

"Ако говорим чисто технологично и във времеви графици, би било добре протоколът, след като има решение на Народното събрание, да бъде подписан преди приемането на преговорната рамка и заключенията на Съвета. Последната дата на последния Съвет е 28 юни, но преговорната рамка и заключенията могат да бъдат приети на писмена процедура", уточни Генчовска.  

 

Тя посочи, че е задължително преди това МВнР да получи мандат за подписването на този протокол. Министърът в оставка поясни, че предложението на френското председателство ще бъде валидно до края му.

 

"Неслучайно на няколко пъти акцентирах на фактора време, което е изключително важно. Не се ангажирам с това, какво ще предложи чешкото председателство или шведското", подчерта Генчовска.  

 

Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) заяви, че е убедена, че чисто технологично има време протоколът да бъде подписан. Според нея подходът, който е избран- първо да се подпише двустранен протокол, който след това да се съблюдава в преговорната рамка, е добър. Захариева също подчерта, че е важно този протокол да бъде подписан преди или едновременно с одобрението на преговорната рамка от Министерския съвет. 

 

Тошко Йорданов, председател на ПГ "Има такъв народ", цитира новина, в която Димитър Ковачевски определя френското предложение като неприемливо за Република Северна Македония и посочва, че то би било приемливо, ако в него се съдържа чиста формула за македонския език, преговорната рамка и ясна защита на македонската националност. Исторически искания не могат да бъдат част от преговорната рамка и това го казват те, искайки чист македонски език в преговорната рамка.

 

"Току-що македонците обезсмислиха до голяма степен това, което ние обсъждаме. В това, което така или иначе предлагат французите, проблемът с езика е оставен да виси във въздуха", заяви Тошко Йорданов.

 

Вчера на заседание на Министерски съвет външно министерство спази конституционната процедура и внесе проект на решение, което не беше прието, каза още външният министър в оставка. Причината е политиката на премиера Кирил Петков, всички решения по въпроса за РС Македония трябва да минат през Комисията по външна политика и да се вземат от Народното събрание.

 

"От това става ясно, че Министерски съвет се държи неадекватно и ние трябва да вземем решението", обяви Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

 

Бившият външен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева също подчерта, че е важно протоколът да бъде подписан преди Преговорната рамка. "Този протокол може да бъде подписан и без решение на Министерски съвет", добави тя.

 

Захариева обвини депутатите от "Продължаваме промяната", че тупат топката и бавят обсъждането на трите проекта, за да не могат да влязат утре на заседание на парламента. Тя беше подкрепена от депутата от ДПС Станислав Анастасов. Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и "Демократична България".

 

В началото на днешното заседание "Възраждане" поиска отлагане, но това беше отхвърлено.

Още от "Политика"

Военният министър Запрянов обеща допълнителни количества излишно въоръжение за Украйна

България ще продължи да подкрепя усилията на ЕС и НАТО за осигуряване на Украйна с цялата необходима техника с цел укрепване на отбранителите й способности, посочи той

Прочетете повече прочетете повече

Министър-председателят Димитър Главчев и премиерът на Косово Албин Курти обсъдиха разширяването на двустранното сътрудни

В хода на разговора премиерът Главчев увери госта, че България продължава да подкрепя европейската интеграция и евроатлантическа перспектива на Косово

Прочетете повече прочетете повече

Васил Тончев: Минимум 300 хил. гласоподаватели ще се отлеят от големите партии и ще отидат към по-малките

ДПС и "Възраждане" ще задържат нивото, което са имали, защото в момента са в по-добра кондиция. При ПП-ДБ ще има спад, но няма да се сринат, смята експертът

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени