Парламентарните избори започнаха с отварянето на секциите в Нова Зеландия и Австралия

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 62 държави в 755 секции

ЦИК, машинно гласуване
ЦИК, машинно гласуване Източник: ЦИК

Извънредните парламентарни избори започнаха в чужбина още в събота вечерта, когато в България все още течеше денят за размисъл. Заради часовата разлика първите секции отвориха в Нова Зеландия и Австралия. В България вотът ще започне точно в 7:00 часа тази сутрин.

 

В 21:00 часа българско време в събота (7:00 часа местно време) започна гласуването в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Два часа по-късно започна изборният ден и в Австралия. Вотът в чужбина ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ - в 6:00 часа българско време в понеделник.

 

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 62 държави в 755 секции. Най-много са в Турция (166), Великобритания (126), Германия (77) и Испания (65).

 

Машинното гласуване е предвидено в 300 секции - в 238 с по 2 машини, а в 62 секции с по 1 машина. Общо са транспортирани 538 машини, което е със 122 броя повече в сравнение с изборите през месец ноември 2021 г. Зад граница са изпратени 755 комплекта изборни книжа с над 600 хил. бюлетини.

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/ns2022-adresi

Още от "Политика"

Премиерът Главчев: Пожарите на територията на България за овладени, приемаме програмата за компенсиране на пострадалите

Предвижда се подкрепа също за хората, които не са регистрирани като земеделци, но са загубили домашните си животни заради пожара

Прочетете повече прочетете повече

Бойко Борисов: Трябва да се върнем към корените на демокрацията

Относно скандалът между президентството и МВнР относно назначаването на Николай Ненчев като посланик на България в Украйна Борисов заяви, че не вижда нищо лошо в това и го нарече просто "институционален спор"

Прочетете повече прочетете повече

Делян Пеевски изпрати в МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за корупцията в Агенция "Митници"

Шумният скандал е свързан с разкрития за корупционни практики в Агенция "Митници" и участието на висши държавни служители, протежета на "Продължаваме Промяната", политици от ПП-ДБ и контрабандисти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени