Парламентарните избори започнаха с отварянето на секциите в Нова Зеландия и Австралия

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 62 държави в 755 секции

ЦИК, машинно гласуване
ЦИК, машинно гласуване Източник: ЦИК

Извънредните парламентарни избори започнаха в чужбина още в събота вечерта, когато в България все още течеше денят за размисъл. Заради часовата разлика първите секции отвориха в Нова Зеландия и Австралия. В България вотът ще започне точно в 7:00 часа тази сутрин.

 

В 21:00 часа българско време в събота (7:00 часа местно време) започна гласуването в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия. Два часа по-късно започна изборният ден и в Австралия. Вотът в чужбина ще приключи най-късно в секциите в Калифорния, САЩ - в 6:00 часа българско време в понеделник.

 

Българските граждани зад граница могат да упражнят правото си на глас в 62 държави в 755 секции. Най-много са в Турция (166), Великобритания (126), Германия (77) и Испания (65).

 

Машинното гласуване е предвидено в 300 секции - в 238 с по 2 машини, а в 62 секции с по 1 машина. Общо са транспортирани 538 машини, което е със 122 броя повече в сравнение с изборите през месец ноември 2021 г. Зад граница са изпратени 755 комплекта изборни книжа с над 600 хил. бюлетини.

Адресите на избирателните секции са публикувани на сайта на МВнР на следния линк: https://mfa.bg/bg/ns2022-adresi

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени