Парламентарните комисии по отбрана и по външна политика подкрепиха оказване на военна и военно-техническа помощ на Украйна

Подкрепата за Украйна се предлага да бъде реализирана по два начина - първият е чрез сключване на споразумение на двустранна основа с украинската страна за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси

Народно събрание в бившия Партиен дом
Народно събрание в бившия Партиен дом Източник: Zonanews

Проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна, с вносител Министерския съвет, подкрепиха днес на съвместно закрито заседание парламентарните комисии по отбрана и по външна политика, съобщиха депутатите от комисиите след заседанието.

 

Проекторешението предвижда Народното събрание да разреши пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна, годишно, за участие в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България във връзка с провеждане на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна.

 

Проектът предвижда още участието на до 50 български военнослужещи за обучение за използването на предоставено в рамките на Мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България. Участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на ЕС за общовойсково обучение в Полша и/или Многонационалното командване за специализирана подготовка в Германия, се предлага още в проекторешението.

 

Военната и военно-техническата подкрепа на Украйна, която България ще окаже, е засекретена. Подкрепата за Украйна се предлага да бъде реализирана по два начина. Първият е чрез сключване на споразумение на двустранна основа с украинската страна за предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

 

Вторият механизъм за подпомагане на Украйна е чрез принос към Мисията на Европейски съюз за подпомагане на Украйна (EUMAM UA). Целта на мисията е да допринесе за увеличаването на военните способности на украинските въоръжени сили за ефективно провеждане на операции с цел предоставяне на възможност на Украйна да защитава териториалната си цялост в рамките на международно признатите си граници, както и да упражнява ефективно суверинитета си и да защити цивилното население, се посочва в мотивите на проекторешението на МС.

 

Депутатите подкрепиха и законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на страната ни и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Още от "Политика"

Даниел Митов: Трябва да се прекрати глупавата теза, че едва ли не заради "Балкански поток" е започнала войната в Украйна

Надяваме се ПП-ДБ да се научат как се реализират тези проекти и как се отстояват интересите на страната, подчерта Теменужка Петкова

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени