Парламентът даде зелена светлина на френското предложение за РСМ

Решението бе посрещнато с аплодисменти в залата

Гласуване в Народното събрание, гласуване с пулт
Гласуване в Народното събрание, гласуване с пулт Източник: Zonanews

Парламентът одобри проект на решение във връзка с френското предложение за Република Северна Македония (РСМ). Със 170 гласа "За", 37 – "против" и 21 – "въздържал" се народните представители приеха предложението на "Демократична България".

 

То гласи, че 47-ият парламент възлага на правителството да одобри предложението на френското председателство на ЕС за вдигане на ветото за старт на преговори за еврочленство над Северна Македония. В документа обаче се поставя изричното изискване то да бъде прецизирано и подобрено в защита на българския национален интерес.

 

Решението бе посрещнато с аплодисменти в залата. Проектите на решение на ДПС и ГЕРБ бяха отхвърлени.

Предложението на ДПС беше внесено след гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков.

 

В него се посочва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента.

 

Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.

 

"Ще говоря аз, виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов. Току-що ПП, ГЕРБ, ДБ и ДПС приеха френското предложение за Северна Македония. И какво стана сега, имаме нова коалиция! Това е направо сюреалистично. Буквално до вчера за ПП "Кирил Петков", за ДБ "Христо Иванов" да общуват с ГЕРБ и ДПС беше невъзможно и моделът ГЕРБ-СДС трябваше да бъде изчистен от лицето на политическия живот на България, а днес Кирил Петков, Христо Иванов, Делян Пеевски и Бойко Борисов са прегърнати, прегърнати са заедно за България, за да махнат ветото над Северна Македония, защото така е поискала Франция. И българите в Македония, и фактът, че не признаваме така наречения македонски език и езикът на омразата сред македонците, това не е важно. Важното е да сме по-тихи от водата, по-ниски от тревата, за да не разсърдим Великите сили! Както винаги "майната им" на достойнството и на националното самочувствие. Такъв е животът. В такива сложни времена живеем. Явно всеки трябва да решава сам за себе си. Аз моето решение го взех и днес стана ясно защо", това заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, цитирайки лидерът на партията Слави Трифонов в обяснение на отрицателния си вот. Трифонов пусна фейсбук пост с цитирания по-горе текст.

 

Постът на Слави Трифонов
Постът на Слави Трифонов Източник: Скрийншот/Facebook

По-рано "Възраждане" предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, защото няма промяна в политическата обстановка в РС Македония.

 

"РСМ не се е реформирала. В настоящия си вид този парламент морално е фалирал и не може да вземе решения по такива фундаментални въпроси за десетилетия напред", заяви Ангел Георгиев.

 

Според него не е държавнически предложения внесени в 12 без 10 секунди да бъдат обсъждани с такава лекота.

"Не може нещо толкова важно да бъде разглеждано за половин час, да бъде входирано вчера и да се гласува днес", категоричен бе Георгиев.

 

Неговото предложение беше отхвърлено с гласовете на 188 депутати. То бе подкрепено от едва 12 народни представители.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени