Парламентът наложи мораториум върху правителствените решения

Дебатите в пленарна зала продължиха повече от 2 часа

Народно събрание
Народно събрание Източник: НС

Парламентът наложи мораториум върху решенията на Министерски съвет. Той ще е в сила до назначаването на нов кабинет. Предложението бе подкрепено от 151 депутати, като само от ГЕРБ не се включиха в гласуването. Внесените проекти от страна на Мая Манолова и Корнелия Нинова бяха обединени.  Прекратяват се възлагането на концесии, предоставяне на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства, поемане и предоставяне на държавни заеми, промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, държавни болници, дружества с над 50% държавно участие, извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество на държавните лечебни заведения за болнична помощ, назначаване на лица на висши публични длъжности, назначения в държавната администрация.

 

По предложение на зам.-шефката на НС Татяна Дончева бе предложено да се добави и "върху действията на държавните органи". То пък бе прието едва при второто гласуване, тъй като на първото нямаше кворум в пленарната зала. По искане на Христо Гаджев от ГЕРБ пък бе прието, че ще има мораториум не само върху сделките с недвижимото имущество, но и върху такива с движимо.

 

Дебатите в пленарна зала продължиха повече от 2 часа и не минаха без скандали. Напрежението се зароди, когато Нинова обвини депутата от ДПС Йордан Цонев, че миналата седмица я е помолил, да оттегли предложението си, тъй като предстояли концесии на плажове. Цонев опроверга твърденията, но последваха остри изказвания от страна на Тошко Йорданов и Тома Биков, а точката на кипене бе достигната, когато пред народните представители застана министърът на енергетиката Теменужка Петкова. За да въведе ред в залата, шефката на парламента Ива Митева наложи дисциплинарно наказание на свой колега.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени