Парламентът призовава Скопие да възстанови диалога и да спре провокативното говорене

В 3 точки декларацията потвърждава политическото намерение и стремеж за довършването на изграждането на Паневропейски коридор VIII

Народно събание, пленарна зала
Народно събание, пленарна зала Източник: Zonanews

Със 178 гласа "за" Народното събрание единодушно прие декларация във връзка със систематичното и методично разрушаване на диалога между Република Северна Македония и Република България и провокативни и обидни изявления спрямо България от страна на управляващите политически фактори в Република Северна Македония.

 

В нея се призовава Скопие да възстанови прекъснатия диалог и да спре провокативното говорене, като се изразява категоричното несъгласие с отричането на общата история, което представлява нарушение на Договора за добросъседство.

 

"Изразява категорично несъгласие с отричането на общата история на РСМ и България от страна на членовете на правителството на РСМ, което представлява директно нарушение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество", прочете част от декларацията Георг Георгиев- ГЕРБ-СДС.

 

В 3 точки декларацията потвърждава политическото намерение и стремеж за довършването на изграждането на Паневропейски коридор VIII. Настоява за възстановяване на прекъснатия от страна на Република Северна Македония позитивен диалог и спиране на антибългарската кампания и провокативни изявления спрямо България.

 

Потвърждава волята на българската държава и институции относно организирането на съвместни чествания на общи исторически събития и личности, предвид богатата обща история на двете държави.

 

До приемането на декларацията се стигна след извънредно заседание на външната комисия, свикано от нейния председател Бойко Борисов.

 

"Най-важното, което даваме с всички колеги тука е, че всички политици, българската държава, всички партии сме единни, когато касае добросъседството между двете държави. И всеки, който го нарушава, да си понася своята отговорност", подчерта Бойко Борисов.

 

По-рано Борисов посочи, че Албания е приела българско малцинство и върви напред. Решението на Брюксел Скопие и Тирана да тръгнат с различна скорост към Европа предизвика реакцията на всички парламентарни партии.

 

"Времето показа, че споразумението, което направихме по време на нашето правителство - френското предложение се оказа много добро за България. Реално целият ЕС застана на страната на България и РСМ трябва да реши иска ли да приеме българите в своята Конституция или пътя ѝ към Европа се затваря", заяви Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Още от "Политика"

Ситуацията е като ръченица с настъпване на мотики, заяви водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Благоевград Росен Желязков

Той е категоричен, че първото и най-важно нещо е държавата да се върне към нормалното си функциониране, а това става с редовно правителство

Прочетете повече прочетете повече

Атанас Атанасов: Няма да приемем "плана на Борисов" да ни предложи Росен Желязков или Рая Назарян за премиер

Пред БНТ Атанасов обвини служебното правителство, че няма никаква вътрешна координация относно организацията за изборите и купуването на гласове

Прочетете повече прочетете повече

Пеевски и ПГ на ДПС поискаха ефективни присъди за виновниците за възродителния процес и агентите на ДС, инфилтрирани в о

В сигнала вносителите припомнят, че през 2022 г. Софийският апелативен съд постанови на Военно-окръжната прокуратура да продължи разследването за престъпленията срещу българските турци и мюсюлмани и отмени решението за прекратяване на наказателното производства

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени