Парламентът ратифицира на първо четене Споразумението със САЩ за ядрените реактори в АЕЦ "Козлодуй"

От "Възраждане" и "БСП за България" бяха категорично против ратифицирането на документа

Гласуване в НС
Гласуване в НС Източник: Zonanews

Парламентът ратифицира на първо четене Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. "За" бяха 149 депутати, "против" – 50, трима се въздържаха, съобщи БТА.

 

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000.

 

В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ "Козлодуй".

 

АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй" Източник: АЕЦ "Козлодуй"

След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката да обнародва в "Държавен вестник" документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

 

От "Възраждане" и "БСП за България" бяха категорично против ратифицирането на документа и го определиха като национално предателство. Лидерът на проруската партия "Възраждане" Костадин Костадинов коментира, че към настоящия момент имаме тежка енергийна зависимост от САЩ.

 

Костадин Костадинов, Възраждане
Костадин Костадинов, Възраждане Източник: Zonanews

Колегата му Коста Стоянов попита министъра на енергетиката в оставка Румен Радев защо процедурата не е по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и, ако управляващите се позовават на изключенията в него, искано ли е разрешение от ЕК за провеждане на точно такава процедура.

 

Нямало го и името на доставчика, който ще достави технологията за площадката, в споразумението не била записана дори и технологията, имало само конкретно име на банка. 

 

Споразумението беше подписано от министъра на енергетиката Румен Радев и Андрю Лайт, помощник секретар по международните въпроси в Министерството на енергетиката на САЩ
Споразумението беше подписано от министъра на енергетиката Румен Радев и Андрю Лайт, помощник секретар по международните въпроси в Министерството на енергетиката на САЩ Източник: Пресцентър на МЕ

Споразумението от страна на САЩ е подписано от Андрю Лайт, помощник секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката, отговори министърът на енергетиката в оставка Румен Радев.

 

По темата за ЗОП той обясни, че това е ратификация на междуправителствено споразумение, в което се казва, че всяка от страните стриктно спазва процедурите си и националното си законодателство, а България - и европейското. Това споразумение е нотифицирано от ЕК, подчерта министърът.

 

Румен Радев, министър на енергетиката
Румен Радев, министър на енергетиката Източник: Zonanews

България суверенна държава ли е, ако това не е национално предателство какво друго трябва да направите, за да се квалифицира като национално предателство, заяви Борислав Гуцанов от "БСП за България".

 

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) предложи, а парламентът прие, срокът между двете четения да е три дни.

 

Делян Добрев, ГЕРБ-СДС
Делян Добрев, ГЕРБ-СДС Източник: Zonanews

 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени