Парламентът реши: Първият мандат се провали, Мария Габриел няма да бъде премиер

При гласуването 226 бяха "за"

Гласуване в НС
Гласуване в НС Източник: Zonanews

Парламентът гласува, че първият мандат е неизпълнен. Това се случи след волеизявлението на Мария Габриел да оттегли своята номинация за министър-председател. При гласуването 226 бяха "за" (ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС). Само един депутат от ПП-ДБ се въздържа. 

 

В дебатите Павела Митова от ИТН заяви, че ПП-ДБ не са способни на компромис. Тя обвини вторите в парламента в лъжи и че действа във вреда на обществото. 

 

Павела Митова, ИТН
Павела Митова, ИТН Източник: Zonanews

Ситуацията не е безпрецедентна. През 2021 година Пламен Николов, номиниран тогава за премиер от парламентарната група на "Има такъв народ", също оттегли кандидатурата си. Именно тогава бе взето решението депутатите в зала да гласуват, че мандатът е неизпълнен, т.е. неуспешен. 

 

Оттук нататък политическата рулетка се завърта отново. Президентът Румен Радев ще трябва да връчи втория мандат на ПП-ДБ. Оттук предстои да стане ясно дали те ще търсят път към сформирането на редовно управление. За да се случи това, втората политическа сила трябва да намери 121 гласа. Към този момент те имат 63-ма депутати. 

 

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Zonanews

Предварителните заявки на останалите политически сили са, че 49-ото Народно събрание е изчерпано и трябва да се премине към предсрочни парламентарни избори.

 

В случай, че с втория мандат не се намери начин за съставяне на редовен кабинет, президентът трябва да връчи третия мандат на някоя от останалите парламентарни групи - ДПС, "Възраждане", БСП или ИТН. Всяка една от тях обаче вече заяви, че ще върне мандата на държавния глава веднага, след като той бъде връчен.

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени