Партийният интерес може да скъси времето на кабинета, заяви Кирил Петков

Докато резултатите се случват, тези мнозинства не могат да бъдат укорими. Ако ГЕРБ и ДПС гласуват за крайните резултати, които ще доведат до по-добро развитие, ние ще поемем пиарския риск за това, че всички ще ни хулят, добави той

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: Пресцентър на МС

Ако дисциплината на всеки от нас е да сложи националните приоритети над лично партийните интереси, това правителство може да продължи дълго. Ако обаче всяка от партиите се изкуши да сложи личния си партиен интерес пред този на държавата, може и да е много кратко. Въпрос на дисциплина и приоритизация. Това заяви пред БНР Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ. По думите му напрежението между партиите в конфигурацията ще продължава всеки ден, защото "всеки ден трябва да се вземат нови решения и всяко се отразява и на партийните, и на националните интереси".

 

"Ние през цялото време сложихме това, което вярваме, че трябва да се случи за България над партийния си интерес. За това плащаме голяма политическа цена. Готови сме да я платим, докато резултатите са правилни", обясни още Петков. Лидерът на "Продължаваме Промяната" посочи, че ДПС са били еквивалентно важни на ГЕРБ по отношение на конституционните промени. "За Конституцията трябваха 160 гласа. За да имаме над тези гласове, ДПС беше толкова важна, колкото и ГЕРБ, колкото и ние този проект да бъде реалност", коментира съпредседателят на ПП-ДБ.

 

Той посочи, че още в първите дни на парламента са ги потърсили за конституционните промени. Вратата пък е била отворена за "всички, които искат да бъдат част от промяната". "Ако не сме направили компромис с крайния резултат и сме придвижили нещата напред, трябва да бъдем оценени по действията и резултатите, а не по привидните пиарски ходове. Ние не правим компромис с принципите си заради някакви други цели", обясни Петков.

 

"Докато резултатите се случват, тези мнозинства не могат да бъдат укорими. Ако ГЕРБ и ДПС гласуват за крайните резултати, които ще доведат до по-добро развитие, ние ще поемем пиарския риск за това, че всички ще ни хулят. В момента, когато се измени крайните резултати, тогава ние ще отсечем и мисля, че и колегите от ГЕРБ това го осъзнават", допълни той. Петков коментира и предложенията за промени в Конституцията. За пръв път Висшият съдебен съвет ще се раздели и Народното събрание ще има превес в избора на прокурорската колегия.

 

"Ако до този момент казваме, че прокуратурата трябва да се самовъзпроизвежда - запазваме един голям риск, че ако един път е превзета системата, това възпроизвеждане отново и отново от същите хора за следващите хора - това прави прокуратурата опасна бухалка, която във времето започва да концентрира власт, която не е свързана с избори, с демокрация. Ако прокуратурата е превзета, хората, които държат тези властови ресурси, имат пълен контрол над голяма част от обществените събития без да участват в избори. Вкарвайки НС да бъде водещата квота в прокурорската колегия, ние отпушваме този цикъл и даваме светлина и демокрация в този процес. Ако демократично избраните народни представители могат във времето да променят прокурорската колегия, това означава, че вкарваме демокрация в този процес", обясни той.

 

Петков обвърза съдебната реформа с фрапиращия случай от Стара Загора. Според него ако случилото се е симптом в самата система, правосъдието в България изчезва. "Но ако това се случва и нагнетява една непоносимост на обществото, рано или късно тази непоносимост ще бъде показана в парламента с такава тежест, така че този тип хора, участвали в съдебната система, да бъдат подменени. Връзката между обществото и прокуратурата през тези промени в Конституцията вече е направена, а преди я нямаше", допълни Петков.

 

По думите му служебният кабинет на Гълъб Донев е убивал пътя за еврозоната през бюджета, който е предполагал безразборно харчене. Сега според Петков се вземат дивидентите, а при реален проект за инвестиции, той се финансира. "По този начин средствата пак ще бъдат изразходвани за инвестиции, но напълно прозрачно и с отговорност за резултатите", смята Петков.

 

Лидерът на ПП коментира и острите реакции заради предвидените в бюджета 0.4% за култура. Според критиците става дума за намаление спрямо предвидените в началото 0.6%.

 

"Цялата идея, че трябва да измерваме колко инвестираме в култура като процент от БВП, не е правилна. Трябва да започнем да измерваме какви инвестиции на култура се случват срещу какви резултати за културния напредък на държавата. Културното развитие на България наистина много страда. Трябва да има по-голяма отчетност. Процент от БВП не е формулата. Това не може да е измерител колко е приоритетно за държавата", допълни Петков. Той призова през следващите месеци диалогът с хората в сектора да продължи и да се измисли нов начин за увеличаване на средствата. За избора на ръководители на регулаторите, Петков подчерта, че единственото важно е дали предложените хора имат качествата за длъжността, за която участват.

 

"Не е важно кой предлага, а как отсяваме кандидатите", категоричен е той. "Ако видим, че Димитър Главчев не изпълнява функциите, по никакъв начин първоначалната подкрепа няма да продължи", декларира той.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени