Първи предварителни резултати от Франция: Макрон и Льо Пен отиват на балотаж

От останалите кандидати единствено Ерик Земур е дал подкрепата си за Льо Пен на втория тур

Еманюел Макрон и Марин Льо Пен
Еманюел Макрон и Марин Льо Пен Източник: Zonanews

На 24 април на балотаж на президентските избори във Франция отиват Еманюел Макрон и Марин льо Пен. Според предварителните данни Еманюел Макрон води с 28.4%, а Марин льо Пен е втора - с 23.4 на сто.


Трети е Жан-Люк Меланшон с 21.1 процента. Крайнолевият кандидат за президент на Франция призова привържениците си да не гласуват за крайнодесния кандидат Марин Льо Пен на втория тур на изборите за държавен глава на 24 април. "Знаем за кого никога няма да гласуваме, не трябва да подкрепяте Льо Пен на втория тур", каза той в речта си пред своите привърженици.

 

Четвъртото място е за Ерик Земур със 7 процента, който заяви подкрепата си за Марин льо Пен. Пред привърженици, бившият журналист Земур заяви, след като не успя да отиде на втория тур, че има различия с Льо Пен, но добави: "Нямам никакво съмнение кой е противникът. Затова призовавам привържениците си да гласуват за Марин Льо Пен".

 

Пето и шесто място за Валери Пекрес с 4.7 и Яник Жадо с 4.5 процента, те вече подкрепиха Макрон на втория тур. Кандидатката на социалистическата партия Ан Идалго също заяви подкрепата си за Еманюел Макрон.

 

"В тази кампания реших да остана свободна от партийни пристрастия, за да бъда в служба на всички и да се обърна директно към вас. Така че, ако решите, на втория тур да бъда без изключение президент на всички французи. Вотът на 24 април не е обикновено гласуване, а избор на обществото и дори на цивилизацията", заяви Марин льо Пен.

 

Тя призова всеки, който не е подкрепил Макрон, да се присъедини към нея и французите да решават сами за себе си. Миграцията, икономиката и енергетиката са сред приоритетите, които посочи.

Още от "Политика"

Георги Георгиев: ПП превърнаха Столична община в банкомат, който да захранва партийната им номенклатура

Настояваме до края на деня Васил Терзиев да поиска оставките на зам.-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на директора на ОП "Гробищни паркове" – Румен Димитров

Прочетете повече прочетете повече

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени