Пеевски и Делян Добрев дават на прокуратурата Лукойл за руския петрол

Сигналът е адресиран и до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщиха от пресцентъра на ДПС

Делян Добрев, Делян Пеевски, Йордан Цонев
Делян Добрев, Делян Пеевски, Йордан Цонев Източник: Блиц

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски и народният представител от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия в парламента Делян Добрев изпратиха до прокуратурата сигнал за проверка на "Лукойл България" за това, че рафинерията e преработвала и продавала в чужбина, включително и в страните от Европейския съюз (ЕС), горива, които са произведени от руски петрол.

 

Сигналът е адресиран и до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), съобщиха от пресцентъра на ДПС. Той касае информацията от публикацията на "Политико" от 9 ноември 2023 г. за резултатите от съвместно разследване на неправителствената организация Global Witness, Центъра за изследване на демокрацията в България и Центъра за изследване на Енергия и чист въздух (CREA) във Финландия.

 

Пеевски изтъква, че в медийните публикации по случая са повдигнати въпроси, които са от особената важност за българското общество. Според него е възможно цитираните източници да съдържат достатъчно данни за търсене на наказателна отговорност от определени лица, ако те са допуснали заобикаляне на наложените на Русия санкции от страна на ЕС, което е довело до печалби за Русия от порядъка на 1 милиард евро, използвани за финансиране войната в Украйна.

 

В сигнала се отбелязва, че според разследването само в периода март - юли 2023 г. рафинерията на "Лукойл" е изнесла по този начин около 3 милиона барела горива, произведени от руски петрол. Пеевски иска цялостна, задълбочена и всеобхватна проверка. Той настоява, ако бъдат установени конкретни лица, нарушение на закона, което е довело до заобикаляне на наложените на Русия санкции от ЕС и до осъществяване на състав на извършено престъпление, да бъдат предприети необходимите действия за защита на обществения интерес и за търсене на съответната отговорност.

Още от "Политика"

Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г. ще представи началникът на отбраната адмирал Емил

България е една от 18-те държави членки на НАТО, които тази година ще отделят два процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за разходи за отбрана

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени