Пеевски към Денков: Дерогацията на "Лукойл" трябва да отпадне веднага!

Обяснения от типа на „Ама това е станало навън, тук няма проблем, митниците не са констатирали нищо“ – е, ако не се произвежда тук, може ли да излиза това гориво?", попита риторично той

Делян Пеевски
Делян Пеевски Източник: БТА

"Дерогацията трябва да отпадне веднага и трябва да има съгласие. Ако това не се случи, партиите, които са против, са про-Путин партии. Днес е 10 ноември – демокрацията може да си отиде точно от про-Путин партии в България", това заяви Делян Пеевски, председател на ПГ на ДПС пред журналисти.

 

Той коментира разследването, което Европейската комисия започна, след като стана ясно, че бургаската рафинерия е намерила вратичка в дерогацията и изнася руски петрол и петролни продукти въпреки забраната и нарушава европейските санкции като продава продуктите в страни от ЕС и дори в САЩ. Износът е за над 1 млрд. евро.

 

Лукойл България
Лукойл България Източник: Zonanews

Автори на заключенията са организацията "Глобъл Уитнес", българският Център за изследване на демокрацията и Центърът за изследване на енергията и чистия въздух.

 

Според документа бургаската рафинерия произвежда горива и масла от евтината руска суровина, изнася ги уж за страни извън Европейския съюз, а след това претоварва нефтопродуктите от кораб на кораб в открито море или на международни пристанища, за да се заметат следите през новорегистрирани кораби или плаващи под различни флагове, след което горивата влизат в Европейската общност и стигат дори до САЩ.

 

"За нас това разследване е нещо много хубаво, защото не бяхме чути много дълго време. Виждаме, че от тези международни разследвания всичко, което говорим, е факт, посочи Пеевски пред журналисти. И отсече "Това трябва да приключи веднага в България".

 

Изводите от разследването бяха потвърдени в четвъртък от премиера Николай Денков. Той коментира, че тези неща се знаят, но правителството не може да направи нищо, защото няма контрол над операциите по море. В отговор Пеевски даде да се разбере, че смята това за оправдание. Според него решението е просто – спира се производството и няма проблем с износа.


"Обяснения от типа на "Ама това е станало навън, тук няма проблем, митниците не са констатирали нищо" – е, ако не се произвежда тук, може ли да излиза това гориво?", попита риторично той. Той бе категоричен, че ако производството се спре, няма да има износ от България.

 

Правителството обаче е против бързо премахване на възможността за работа с руски петрол. От кабинета твърдят, че това трябва да се случи постепенно, за да може рафинерията да си набави суровини с различен произход. В четвъртък Денков коментира, че срокът на дерогацията е скъсен до октомври догодина, за да се премине плавно към работа с неруски петрол.

 

Пеевски обаче намекна, че ще настоява това да се случи доста по-бързо. "За нас трябва да се случи веднага това нещо. И трябва да има съгласие. Защото, ако това не се случи, партиите които не го подкрепят, са про-Путин партии. 

 

И направи връзка с днешния ден: Както се казва, днес е Десети ноемви, демокрацията може да си отиде точно от про-Путин партии в България", заяви той.

 

Още от "Политика"

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов: България е ключов съюзник на източния фланг на НАТО и играе решаваща роля

В изказването си той акцентира, че агресията на Русия срещу Украйна е напомнила, че стабилността и сигурността в Европа не могат да се приемат за даденост

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени