ПЕС готова да изключи БСП заради готвената коалиция с проруски и националистически партии

В началото на октомври ПЕС прекрати членството както на проруската партия Смер на Робърт Фицо, така и на Хлас на Петер Пелегрини

БСП
БСП Източник: Zonanews

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да изключи БСП, съобщи генералният секретар на групата Джакомо Филибек пред сайта "Еuractiv". Причината е намерението на българската левица да формира коалиция с проруски и националистически партии.

 

"Ако ръководството на българската партия тръгне по този път, тогава със сигурност Европейската социалистическа партия ще предприеме последващи мерки, както се случи в други случаи, като например в Словакия", каза Филибек. В началото на октомври ПЕС прекрати членството както на проруската партия Смер на Робърт Фицо, така и на Хлас на Петер Пелегрини, които сформираха коалиционно правителство след своя "десен" завой.

 

В понеделник Нинова обяви, че ще формира "един голям фронт – ляво-център, патриотичен". За целта червената лидерка поканила 16 партии, сред които "Атака" на Волен Сидеров, русофилската формация на Николай Малинов и ВМРО.

 

Сред останалите формации, които преговарят за участие във "фронта" на Нинова, са "Партия на зелените", "Свобода", "Политически клуб Тракия", "Българската левица", "Правото", "Български социалдемократи", "Нова зора", "Българската пролет", МИР, "Движение за социален хуманизъм", "Съюз за отечеството", "Политически клуб Екогласност".

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени