ПЕС в официална позиция: Ще продължим да се противопоставяме на руската агресия по всички възможни начини

България да влезе в Шенген без повече отлагане, призова Партията на европейските социалисти с резолюция, приета единодушно от конгреса, който се провежда в Берлин

ПЕС - Партия на европейските социалисти
ПЕС - Партия на европейските социалисти Източник: ПЕС

България да влезе в Шенген без повече отлагане. За това призова Партията на европейските социалисти с резолюция, приета единодушно от конгреса, който се провежда в Берлин. В документа се изразява категорична подкрепа за членството на България в Шенген. "Искаме да защитим и насърчим Шенгенското споразумение, което е едно от най-големите постижения на ЕС, и да видим Румъния, България и Хърватия като част от него без отлагане", записаха социалистите в резолюцията.

 

Призивът беше приет в текста от 33 партии-членки на лявото политическо семейство, от които 13 са управляващи или част от управляващата коалиция в страните си. В резолюцията са разписани план за Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия, призив за справедлив Зелен преход, като изход от енергийната криза, както и предложения за намаляване на неравенствата и гарантиране на работните места в ЕС.

 

Централно място в резолюцията, озаглавена "С кураж за Европа: да изведем Европа от кризите", заема инициативата за Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия. Социалистите предлагат редица мерки, сред които съвместни обществени поръчки, адаптиране на правилата за държавна помощ, преразглеждане и регулиране на енергийния пазар, както и създаване на всеобхватна европейска инфраструктура за съхранение на енергия. Така щели да се овладеят нестабилността и спекулациите, а сметките за енергия да бъдат ефективно намалени. Сред предвидените инициативи е и продължаването на Инструмента за подкрепа срещу рисковете от безработица (SURE), който беше приложен успешно по предложение на ПЕС по време на Ковид кризата и осигури финансова помощ в размер до 100 млрд. евро за държавите-членки.

 

Като част от неотложните мерки в сферата на социалната политика, ПЕС предлага провеждане на Социален форум на високо равнище два пъти годишно, включването на Протокол за социален напредък към Договора за ЕС, както и Европейски закон за борба с бедността, който да задължи ЕС и неговите държави-членки да работят за пълното изкореняване на бедността в Европа до 2050 г. Според европейската левица, кризата с войната в Украйна ясно показва, "че инфлационната динамика може да се отдаде по-скоро на цената и нестабилността на енергията от изкопаеми горива, отколкото на мерките за преход към система за възобновяеми източници", а Зеленият преход е още по-неотложен с оглед на гарантиране на енергийната независимост на ЕС.

 

По отношение на войната в Украйна социалистите осъждат руската агресия и изразяват солидарност с украинския народ, като заявяват, че негативните последици и цената от конфликта не трябва да бъде плащани от най-бедните. Ще продължим да се противопоставяме на руската агресия по всички възможни начини, пишат социалдемократите в резолюцията. И обясняват, че солидарността с украинския народ е символ на ценности като свобода, демокрация и основни права. ПЕС осъжда незаконната, неоправдана и непровокирана агресия.

 

Очевидно е, че свободата и равенството могат да бъдат защитавани и насърчавани само със силен, справедлив и единен ЕС. Ясно е също така, че войната се отразява на ежедневието на европейските граждани чрез по-високи цени на храните и енергията, нарушени вериги за доставки и много други аспекти. Трябва да гарантираме, че ще преодолеем неравенствата и че най-бедните няма да са тези, които ще платят най-високата цена. Европа трябва да се възползва от този импулс, за да се превърне в Съюз, който предлага просперитет на своите граждани и е готов за предизвикателствата на нашето време, включително чрез повече интеграция и повече сътрудничество. Времената на промени и предизвикателства са времена за единство и решителни действия.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени