Петър Витанов, БСП: България участва с оръжие в Украйна, а Нинова е лицемерна

Не вярвам БСП да напусне коалицията

Петър Витанов
Петър Витанов Източник: БСП

България участва с оръжие в Украйна и това е ясно на всички партии - и отляво и отдясно. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ евродепутатът от БСП Петър Витанов. Според него позицията, че страната ни може да е неутрална, е спекулативна и се ползва по-скоро за вътрешнополитически цели.

 

"В България това, което не приемат социалистите - това е лицемерие, защото докато министъра на икономиката отрича, виждаме как командващият украинската армия благодари за оръжието. България участва в абсолютно всички решения на ЕС и НАТО за Украйна. България участва с оръжия. Повтарям - участва!", заяви категорично Витанов.

 

"Ето, например, има един механизъм Peace facility -1,5 млрд. е гласуван от ЕС за военна и хуманитарна помощ. Така че от тази гледна точка България е солидарен член и позицията спрямо Русия е абсолютно ясна. Извинявайте, но тезата за неутралитет е спекулативна и позицията е ясна от всички партии - било то отляво или отдясно. Ясно е кой е агресора и кой е жертвата и това за неутралитета се ползва по-скоро за вътрешнополитически цели", каза Витанов.

 

Той допълни, че не мисли, че БСП ще излезе от коалицията. Не смята и че правителството ще падне без участието на социалистите, защото на никоя политическа формация не ѝ се ходи на избори.

 

"Въпросът е следният - дали този общоевропейски подход по отношение на въоръжаването е най-удачният - дали ни приближава към мира или към войната. Аз не споделям виждането, че предоставянето на оръжие би ни въвлякло във войната, но това не ни приближава към мира. И големият проблем е, че в Европа първоначално всички говореха за мир, а вече всички говорят за война до победа", заяви Витанов.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени