Петър Витанов: Да не добавяме и конституционна криза към енергийната, инфлационната и политическата

Според него за избора на шеф на КЕВР трябва да се произнесат юристи и тази процедура също може да бъде задвижена по-бързо

Петър Витанов
Петър Витанов Източник: БСП

БСП направи всичко възможно да реализира правителство с третия мандат, но сега има един единствен ход – избори. Това каза в "Денят започва" по БНТ ръководителят на Делегацията на българските социалисти в ЕП Петър Витанов.

"Имаме енергийна, инфлационна, политическа криза, да не добавяме и конституционна криза. Забавянето на връщането на мандата може да предизвика всякакви интерпретации за намеренията на БСП", каза Петър Витанов.

Според него за избора на шеф на КЕВР трябва да се произнесат юристи и тази процедура също може да бъде задвижена по-бързо. Те трябва да кажат дали ако няма законно избран председател, остава предишният, както стана в случая с БНБ, или пък е възможна спешна промяна в закона, с която заместникът може да поеме временно функциите на председателя.

Евродепутатът коментира и призива на Европейската комисия страните от общността да намалят доброволно потреблението си на газ между 1 август 2022 г. и 31 март 2023 г. с най-малко 15% спрямо средните нива на потреблението им през последните пет години.

"След като излязоха предложенията на ЕК за намаляване на консумацията на газ, доста държави изразиха своите резерви. И причината е проста – имаме различни страни, с различни специфики, някои от тях са много зависими от руския газ, други - по-малко. Липсва обаче българската позиция по темата", коментира Петър Витанов.

"Представителите на газовата асоциация твърдят, че това изглежда неизпълнимо за страната ни. И наистина звучи невъзможно да кажеш на определени предприятия или на цели сектори – вие няма да получавате повече газ. Да не говорим за "Топлофикация София", която консумира една трета от цялото потреблението на страната", добави социалистът.

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени