Петър Витанов: Политически репресиран съм, ще кандидатствам за член на Германската социалдемократическа партия

Все по-малко са общите неща между европейската и световната левица, и БСП, смята евродепутатът, който бе изключен от партията

Петър Витанов
Петър Витанов Източник: БСП

Изключването ми от БСП е политическа репресия. То беше дълго обмисляно от ръководството, след като заедно със Станислав Владимиров и Крум Зарков започнахме обиколки в България с надеждата да вдъхнем нов живот на партията. Това каза евродепутатът Петър Витанов пред БНР.

 

Преди два дни групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите потвърди, че той остава в нея, като беше подкрепен и от българските социалисти в ЕП. Витанов запазва позицията си на ръководител на Делегацията.

 

"От години БСП е със силно накърнен международен имидж. Посланията на Конгреса за джендър-идеология и подкрепа на референдума за еврото влошават още повече положението. Само след година и половина са изборите за Европейски парламент и антиевропейския характер, който започва да придобива БСП, тревожи сериозно нашите партньори", каза Витанов.

"Все по-малко са общите неща между европейска, световна левица, и БСП. Случващото се напоследък дава антидемократичен отпечатък на партията, посочи Витанов.

 

"Този антиевропейски характер, който започваме да придобиваме, с посланията, които излъчваме… Това са безспорно доста плашещи и притеснителни сигнали, които се наблюдават. Това създава един имидж, който е неблагоприятен."

 

Според евродепутата е налице "елементарен опит да бъдат очернени момчетата и момичетата, които бяха изгонени".

 

"Не се е търсил никакъв конфликт. Нямаше нищо преднамерено, режисирано или дирижирано", подчерта Петър Витанов за случилото се на 50-ия конгрес на БСП преди седмица.

 

По думите му той не е правил опити да предизвика безредици, но вижда опит "да се легендира някакъв грях и вина". "Моята вина и грях е, че критикувам ръководството. Считам, че ако продължаваме по този начин, резултатите на БСП ще се влошават".

 

Витанов разказа за противоуставна подмяна на "немалък брой делегати" и всички преброители, "за да е сигурно, че няма да възникнат проблеми с отчитането и преброяването".

 

"Ние там сме единомишленици, съмишленици и да сложиш гавази по входовете, е унизително. Ние отидохме не с намерение да правим скандал, нито да правим "атентат". Политически БСП не може да продължава така".

 

"БСП трябва да изглежда демократична, да се върне сложността на тази партия с различните идейни течения. БСП трябва да възстанови своя проевропейски облик", смята Витанов. "Въпрос на време е не просто да бъдем реабилитирани, а да участваме във вътрешнопартийния живот", допълни той.

 

"Нас ни обединява притеснението, загрижеността за една организация, към която сме принадлежали поколения наред. Можем да имаме редица разминавания по редица въпроси и това е било богатството на БСП, но основните ценности са същите".

 

"Кому е нужно да водиш война с пернишкия кмет", който е най-успешният кмет на БСП, попита още евродепутатът в предаването "Преди всички".

 

Плоският данък беше грешка и тя трябва да може да бъде поправена, каза Петър Витанов. По думите му "разслоението в българското общество е изключително голямо, несравнимо с другите страни в ЕС – най-голямата бездна между бедни и богати".

 

Като "лицемерие" той определи дебатите в парламента, посветени на домашното насилие, а дебатът за Истанбулската конвенция според него е бил "отвратителен" и "опростачен".

 

"Проблемът на българското общество, когато става дума за насилие, не са джендърите." Временно Петър Витанов е решил да членува в германската социал-демократическа партия, докато бъде възстановено членството му в БСП. Той нарече това решение символично.

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени