Петков отговори на Митрофанова за днешната й нота: Оставате с 43-ма служители, нашите в Москва са 12

Както стана ясно по-рано днес, посланичката на Москва Елеонора Митрофанова е заплашила, че посолството на Русия у нас ще бъде затворено, ако няма промяна в решението на българските власти за прогонване на общо 70 дипломатически сътрудници

Среща на премиера Кирил Петков с руския посланик Елеонора Митрофанова
Среща на премиера Кирил Петков с руския посланик Елеонора Митрофанова Източник: Пресцентър на МС

Изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес разпространиха от пресслужбата на правителството. Както стана ясно по-рано днес, посланичката на Москва Елеонора Митрофанова е заплашила, че посолството на Русия у нас ще бъде затворено, ако няма промяна в решението на българските власти за прогонване на общо 70 дипломатически сътрудници.

 

Според думите й, в толкова намален капацитет няма да има кой да работи в мисията и така ще се стигне до безпрецедентното й затваряне.

 

"Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки. Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера", заявява премиерът.

 

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота. Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни", добавя Кирил Петков.

Още от "Политика"

Прокуратурата предложи на ръководството на МВР и на ДАНС общо междуведомствено звено за изборите

Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени