Петрол за "Нефтохим" през тръбопровод от Александруполис и бърз влак за войски договаряме с Атина и Букурещ

Трите държави забързват замразени от години проекти, първи приоритет - как украинското зърно да стига до Александруполис

Кириакос Мицотакис, Николай Денков и Марчел Чолаку
Кириакос Мицотакис, Николай Денков и Марчел Чолаку Източник: Пресцентър на МС

Ускоряване на инфраструктурни проекти, които стоят замразени от години, обсъдиха премиерите на България, Гърция и Румъния Николай Денков, Кириакос Мицотакис и Марчел Чолаку на среща в двореца "Евксиноград" край Варна. Разговорите бяха по покана на българския министър-председател. Пълно изграждане на транспортния коридор Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Констанца бе основната тема на разговорите.

 

Този мегапроект бе договорен преди избухването на пандемията от COVID, като по настояване на тогавашния български премиер Бойко Борисов в разговорите участваше и Сърбия. В новия му вариант Белград не бе поканен. Но бе представена Европейската комисия на ниво вицепрезидента Маргаритис Схинас и комисарката по транспорта Адина Вълян. Участваше и един "скрит премиер и еврокомисар" - българският вицепремиер Мария Габриел, както се пошегува Николай Денков.

 

Ускоряването на проектите по коридора е заради войната на Русия срещу Украйна, не скриха и тримата премиери. "Транспортната, енергийната и дигиталната свързаност имат надрегионално значение заради войната в Украйна. Европа повече не може да е разединена", обобщи домакинът Денков. А гръцкият му колега Кириакос Мицотакис дори подчерта, че инфраструктурата е важна не само за развитието на бизнеса, но и за транспорта на войски и техника за нуждите на Украйна и отбраната на страните от НАТО. Той даде пример, че голямо количество военна техника, предназначена за Киев, е била разтоварена на пристанището в Александруполис, но е нужна допълнителна инфраструктура, за да стигне бързо там, където е нужна за отбраната на Украйна.

 

Един от най-важните проекти за България е изграждането на петролопровод от Александруполис до Бургас, където се намира рафинерията "Лукойл Нефтохим". Той бе споменат като спешен от министър-председателя на Гърция Мицотакис. Петролопроводът ще позволи доставката на танкери с неруски петрол за българската рафинерия, без да се налага корабите да преминават през Босфора. От 1 октомври 2024 г. "Нефтохим" трябва изцяло да прекрати работата си с петрол от Русия, след като получи допълнителна отсрочка от наложените на Москва европейски санкции. Доставката с танкери през Босфора обаче оскъпява значително суровината за "Нефтохим".

 

Освен това през Босфора и Дарданелите има ограничения върху големината на корабите, които могат да преминават, и това прави навременните доставки несигурни. Петролопроводът реално е съживяване на стар руски проект за заобикаляне на Босфора, според който обаче суровината трябваше да тече от Бургас към гръцкото пристанище, а не на обратно. Споразуменията по този проект бяха подписани още през 1994 г., но през 2011 г. България се отказа от него. През февруари при посещение в Гърция президентът Румен Радев подписа меморандум за възобновяване на петролопровода.

 

А в скоро време всички общи инфраструктурни проекти между България, Гърция и Румъния трябва да бъдат записани в тристранен договор със срокове за построяването им, обяви в "Евксиноград" премиерът Денков. Един от най-спешните проекти е осигуряването на достатъчно възможност с влакове и камиони зърното от Украйна да стига през Румъния и България до Александруполис, а оттам да се изнася в Африка. Този износ бе договорен между Киев и Европейския съюз, за да се прекратят споровете около забраната за внос на зърно от Украйна в Полша, Румъния и Словакия. България се отказа от забраната преди месец, което доведе до протестите на зърнопроизводители.

 

Разширяване на възможностите за пренос на газ от Гърция в северна посока до Молдова също е част от общите инфраструктурни проекти. Скоро ще заработи терминалът за втечнен газ на пристанището в Александруполис, подчерта вчера Мицотакис. В този проект България е акционер, като по газопровода IGB горивото ще стига до нашата мрежа.

 

Гръцкият премиер подчерта и нуждата от свързване и съвместно развитие на електропреносните системи на Гърция, България и Румъния заради инвестициите във възобновяеми енергийни източници. Енергетиката ще е тема и при подготовката на нов договор за използването на водите на река Арда, обясниха Денков и Мицотакис.

 

Сегашното споразумение колко вода трябва да пропуска България към южната си съседка изтича в средата на 2024 г. Новите тристранни инфраструктурни проекти ще са част от трансевропейски транспортен коридор, който трябва да свързва Балтийско море на север с Черно и Егейско море на юг. Реално този коридор представлява разширение на инициативата "Три морета", от която България е част и която е под американска егида.

 

Изключително важно е развитието на вертикалните пътни и железопътни връзки, подчерта в изказването си след срещата Мицотакис. Трите столици - Букурещ, София и Атина, трябва да бъдат свързани с високоскоростна железница, каза еврокомисарката по транспорта Адина Вълян.

 

Нов мост над Дунав при Русе - Гюргево и удълбаване на реката по проекта "Бърз Дунав" пък са приоритетните за Румъния проекти, стана ясно от думите на премиера на северната ни съседка Марчел Чолаку.

 

Или декември в Шенген, или с Румъния обявяваме план Б - дело срещу Австрия и Нидерландия и премахване на границата между двете държави са възможности Убеждение, че през декември България и Румъния ще бъдат допуснати да влязат в Шенген и ветото на Австрия (за двете държави), както и това на Нидерландия (за България) ще отпаднат, изразиха премиерите Николай Денков и Марчел Чолаку. Двамата бяха подкрепени и от министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис.

 

"Убеден съм, че Австрия и Нидерландия имат полза от влизането на България и Румъния в шенгенското пространство. И вече чувам нашите аргументи да се изтъкват и от политици от други държави в ЕС", посочи след разговорите акад. Денков.

 

"Много ще е трудно да се защити позицията срещу влизането ни в Шенген", добави той. И румънският премиер е уверен, че през декември двете държави най-сетне ще получат "да". "Този път трябва да има обсъждания по темата и ако Австрия продължи да налага вето, без да дава обяснения, ще обмислим съвместен отговор", заяви Марчел Чолаку. Думите му бяха в отговор на въпрос дали България и Румъния ще заведат дело срещу Австрия за нарушаване на договора на ЕС със своето вето.

 

И двамата премиери загатнаха, че в София и Букурещ вече се обсъждат действия, ако отново двете държави не бъдат допуснати до Шенген. След евентуален отказ през декември сред идеите, които може да се обсъдят, е дори и извън единното европейско пространство България и Румъния да премахнат граничния контрол помежду си, отговори Марчел Чолаку на въпрос на "24 часа".

 

"Засега България е 100% фокусирана върху план А, който е приемане в Шенген през декември. След това ще мислим за план Б", отговори на същия въпрос българският премиер Николай Денков.

 

"Гърция има собствен икономически интерес от приемането на България и Румъния в Шенген, тъй като в момента няма сухопътна граница в единното пространство. Ако искаме да имаме повече свързаност в Европа, това означава приемане на България и Румъния. Имаме интерес този въпрос да се реши", подчерта и премиерът на Гърция Мицотакис.

 

Увереност, че проблемът с ветото на Австрия и Нидерландия ще бъде решен до края на годината, изрази и вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който също участва в срещата във Варна. Той подчерта, че присъединяването на България и Румъния към Шенген ще допринесе и за улесняване на бизнеса, а не само за по-сигурни граници.

 

Останалите европейски държави са получили съдействието на България и Румъния за ускоряване на доставките през тяхна територия при затварянето заради пандемията от COVID през 2020 г., подчерта Схинас.

 

Източник: 24 часа

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени