Пламен Николов: България досега не е имала за премиер човек като мен

Кандидат-премиерът обърка Преспанския договор с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония от 2017 г. 

Пламен Николов
Пламен Николов Източник: БНТ

Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успехи. Това заяви предложеният за премиер от "Има такъв народ" Пламен Николов в студиото на "Панорама" по БНТ. "Преди 2 седмици имах разговор с г-н Слави Трифонов, на него стана ясно, че това е добър вариант за политическата партия, че между нас има изградено доверие. Познаваме се от над 3 години, обясни Николов.

 

По думите му всичко останало е било в сферата на предположенията. Нещата се случиха по техния резонен начин", заяви Николов. "Страната не е имала за премиер досега човек като мен - амалгама между хуманитарно образование и бизнес опит", заяви Николов. Той допълни, че има над 15 години корпоративен опит, работил е и в мултинационален аспект. "Всичко при мен е ставало по правилата", заяви Пламен Николов.

 

"През последните няколко десетилетия управленците у нас страдат от липса на теоретична подготовка, от моя страна аз я имам, много бързо уча, така ми се е налагало през целия корпоративен стаж", каза още той.

"Искаме да приложим своите политики и ще го направим по начина, по който трябва да се направи. Ако това изисква обвързване в юридически план, ние ще го направим. Но предпочитаме да управляваме до колкото е възможно сами. Ще се стремим да направим така, че правителство да бъде излъчено", посочи още той.

 

И допълни: "Като предприемач и бизнесмен на мен винаги ми се налага да работя с риск, но премерен”. По думите му от ИТН искат да осигурят приемственост между служебното правителство и следващото такова. "Ако гласуват кабинета, няма аз еднолично да взимам решенията. Ще обсъждаме всичко и в парламентарната група, и в структурите на партията", категоричен бе Николов.

 

"Няма да чегъртаме, ще управляваме със силата и таланта на всички. Изчегъртването няма да бъде стратегия на правителството, ще търсим консенсус", каза той. "Няма да вдигаме данъци, имаме много структурирана финансова политика. Искаме тя да бъде съчетана с някакъв вид приемственост”, допълни кандидатът за премиер на "Има такъв народ".

 

Относно овладяването на кризата с коронавиуса, той заяви: "Ще направим, каквото е необходимо, за да бъдат защитени българските граждани. Ще опитаме да обособим COVID болници. Това работи навсякъде по света, едно от работещите решения е".

 

"Няма да лишаваме братята ни от РСМ от европейско бъдеще, но и ще отстояваме националния интерес на България. Знаете за Преспанския договор от 2017 г. и колко неизпълнени клаузи има по него. Това е нещо, което особено много ни притеснява. По никакъв начин няма да притесняваме своите братя и да ги лишаваме от възможността за европейското им бъдеще по насилствен начин или начин, който се упражнява от други балкански държави. Това не означава, че няма да отстояваме националния си интерес. Как точно ще бъде направено това? Може би чрез ревизия на самия този договор и преразглеждането му. Това е един момент, в който трябва Комисията по външна политика на ИТН да се събере и да се вземе решение. Ако един ден имаме възможност да управляваме и този кабинет влезе в своите функции, ще видим всичко, което трябва да се случи по тази външнополитическа линия", допълни той, като допълни, че кабинет, воден от него, не би следвал линията на конфронтация.

 

Кандидат-премиерът обърка Преспанския договор (двустранно споразумение между Гърция и Република Македония, постигнато с помощта на ООН, относно името на Република Македония) с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония от 2017 г. 

Още от "Политика"

От днес до 7 май ЦИК приема документи за регистрация на кандидатски листи за евродепутати

От днес ЦИК започва да приема и документи за регистрация на допускане или регистрация на партии и коалиции за участие в нови избори за кметове и общински съветници на 23 юни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени