Пламен Тончев за Nexo: Купували са имоти у нас и в чужбина с пари от оборота

Йордан Цонев попита шефа на ДАНС дали е ли обект на разследването на ДАНС връзките на политици с Nexo

Пламен Тончев
Пламен Тончев Източник: БГНЕС

В Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) тече проверка за осъществяване на съмнителни финансови операции и съмнения за пране на пари от криптобанката Nexo, припомни председателят на агенцията Пламен Тончев. Той присъства на изслушване в парламента в специалната комисия, която депутатите създадоха по казуса, пише Факти.бг.

 

Божидар Божанов от "Демократична България" отбеляза, че по въпроса трябва да се разкрие максимално много информация, но не и в противоречие на закона.

 

Йордан Цонев (ДПС) от своя страна подчерта, че никой депутат няма право да узнава данъчни тайни. И зададе въпрос към Тончев: ДПС си е поставила определени цели в тази комисия. Не бизнес практиките на която и да е компания, това нас не ни интересува. Винаги сме защитавали бизнеса, когато той е законен. Нас ни интересува друго като политици – дали обект на разследването на ДАНС е политическата корупция, връзките на политици с компанията, или нейни служители"?

 

Цонев се поинтересува дали в България има хора, които "купуват цели партии", като визираше "Демократична България", към която са постъпвали дарения от физически лица, които са служители на Nexo.

 

Председателят на ДАНС отговори, че Агенцията не е политическа полиция. "И разследването в прокуратурата е в съвсем начален етап. Този въпрос е хубаво да се обсъди с наблюдаващия прокурор. Лицата, които са извършили закононарушения, ще носят наказателна отговорност. Не знам дали разследването ще доведе до установяване на незаконосъобразно финансиране на политически субекти", коментира той.

 

 

"Отговорът в този формат е сложен. След образуване на нашата проверка сме осъществили обмен на информация с чужди партньорски служби", отвърна шефът на ДАНС.

 

Налице ли са данни за заобикаляне на Закона за политическите партии в частта му по отношение дарения към партии, попитаха от "Възраждане".

 

Пламен Тончев обясни, че проверката, която ДАНС извършва, е за осъществяване на съмнителни финансови операции. "Не разследваме дейността на политически партии", подчерта той. И добави: "Извършва се проверка за притежавано имущество от собствениците на компанията и свързани с тях лица".

 

Председателят на ДАНС обяви още, че проверката е стартирала през юли. "През юли 2022 г. постъпи информация за съмнителни финансови операции на Nexo. Осъществени са мероприятия за изясняване на паричните потоци. Изяснено е, че оперират в много държави, включително офшорни зони. Използват своя криптовалута и свои Nexo токени. Сезирана е прокуратурапа през септември 2022 г. Образувана е проверка, а след това досъдебно производство", каза Тончев.

 

"Придобита е банкова информация за лицата и фирмите със съмнителни банкови операции. Генерирани са обороти в големи размери. Голяма част от финансовите средства са нареждани към лице от управлението на "Нексо", с които са купувани имоти - бизнес сгради и туристически дестинации. Имат дружества в ОАЕ, САЩ, Естония, Великобритания", каза още той в изложението си.

Още от "Политика"

Даниел Митов: От 2009 г. слушам спекулации как ГЕРБ щяла да се коалира с БСП. Истината е, че точно хората, които използв

Той добави, че оттук нататък Северна Македония се поставя в ситуация на тежка конфронтация не само с България, а с целия ЕС и трябва да обяснява защо

Прочетете повече прочетете повече

МВнР проговори за изстъпленията на Скопие покрай честванията на Гоце Делчев: Отношението им е унизително и недопустимо

Напомняме, че свободното движение на хора е сред основните принципи на функциониране на ЕС, пишат в официална позиция от Външно

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени