Плащаме първа вноска от $263 млн. на САЩ за "Страйкър"-ите, кремълската пета колона в истерия

Плащането на първата вноска по договора за нови бронирани бойни машини трябва да стане преди 15 декември, до когато е валидна специалната оферта от правителството на САЩ

БТР "Страйкър"
БТР "Страйкър" Източник: Topwar

Министерството на отбраната ще плати първите 263 млн. долара по сделката за закупуване на 193 бронирани бойни машини "Страйкър" от САЩ. Това става възможно, след като правителството днес отпусна пари по бюджета на военните, съобщи правителственият пресцентър.

 

Плащането на първата вноска по договора за нови бронирани бойни машини трябва да стане преди 15 декември, до когато е валидна специалната оферта от правителството на САЩ.

 

Решението на МС за първата вноска за Страйкър-ите
Решението на МС за първата вноска за Страйкър-ите Източник: Пресцентър на МС

Общата стойност на договора за нови бронирани бойни машини е 1,3 млрд. долара. Останалата част от сумата ще бъде платена на равни годишни вноски. Първите нови бронирани машини трябва да пристигнат в Сухопътните войски през 2025 г.

 

Схемата с голяма първоначална вноска е поискана от България, обясни военният министър Тодор Тагарев на 1 декември, когато парламентът ратифицира договора за сделката. Причината била, че в противен случай заложените в бюджета за тази година средства щели да изгорят.

Още от "Политика"

Общинските съветници от ПП-ДБ-СС в столицата искат кметът Терзиев да забрани честването на руския Ден на защитниците на

България е една от държавите най-обилно "обгрижвана от Руската пета колона, чиито пипала са плъзнали във всички сфери на нашия обществен и политически живот

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени