Плевнелиев: Виждаме много силна мотивация на евроатлантическите сили

Йордан Цонев към Плевнелиев и Паси: За нас е чест и отговорност да откликнем на тази покана за диалог

Йордан Цонев, Росен Плевнелиев, Соломон Паси
Йордан Цонев, Росен Плевнелиев, Соломон Паси Източник: Стандарт

Започна срещата на медиаторите Росен Плевнелиев и Соломон Паси, излъчени от ГЕРБ-СДС, с представителите на ДПС - зам.-председателя на парламента и зам.-председател на Движението Йордан Цонев и зам.-председателя на ПГ на Движението Хамид Хамид.

 

"Благодарим, че сте открити за диалог. Думата "мъдрост" е тази, която би ни помогнала. Търсим решения и пресечни точки. Ще засегнем и конкретни теми за подхода и решенията, които могат да ни помогнат да излезем от тази ситуация, в която се намираме". С тези думи Плевнелиев посрещна представителите на Движението за права и свободи.

 

"За нас е чест и отговорност да откликнем на тази покана за диалог. Самият факт, че първата политическа сила избра вас и г-н Паси за тези разговори е достатъчно ясен знак, който ние разчитаме така: в тези и сложни времена отговорнотта, първо пред народа, пред българските граждани за това да се излезе от политическата криза е изключително важна, изключитлно голяма. И вторият знак, който разчитаме с вашето присъствие тук и с присъствието на президента на Атлантическия клуб, е това, че правителството, което трябва да формираме в условията ожесточена война, агресия на Русия срещу Украйна, нашата принадлежност, нашата лоялност, нашата активност в организациите, в които членуваме - нашите партньори ЕС и НАТО, трябва да бъде изведена пред скоби. Това са знаците, които ние разчитаме и идваме с тази нагласа. Благодаря ви за поканата", отвърна Йордан Цонев от ДПС.

 

Цонев след среща с контактната група:

"Решаването на проблемите трябва да тръгне с решаване на политическата криза. За да се решат проблемите на хората и бизнеса трябва да имаме инструменти. Без военните инструменти на НАТО не можем да осигурим сигурността на България. Без икономическите инструменти на ЕС не можем да решим въпроса с инфлацията и т.н. Членството ни в НАТО го извеждаме пред скоби. Ние сме за идейно, хомогенно евроатлантическо мнозинство. 4 партии са с изразена евроатлантическа ориентация - 173 депутати".

 

Зам.-председателят на ДПС подчерта, че корупцията я посочват съдебните органи. "Представихме проекта ни за реформа от миналата година. Паси и Плевнелиев казаха, че това е същинската съдебна реформа. Това мнозинство трябва да е евроатлантическо. Дали с експертен или партиен профил трябва да е - вече са подоробности. Може и партиен да е (...) Говорихме за еврото и еврозоната, трябва да станем членове на еврозоната", добави Цонев. 

 

Ние не сме привърженици на президенска република, каза той. "Относно хартиената бюлетина - нямаме доверие в избирателния процес след всичко, което се случи с машините (сорс кодове и прочие). За бюджета - без формиране на стабилно мнозиство, което да поеме отговроност за политиките в бюджета не може. Ако не може да се състави мнозиство, по-добре да продължи сегашния бюджет".

 

Росен Плевнелиев:

"Оставаме реалисти. Единственото решение за България е да има работещи институции. Пресечени точки намерихме много. Виждаме много силна мотивация на евроатлантическите сили. Не случайно казахме, че ако има решение, то може да е евроатлантическо. Когато е трудно и тежко само ценностите ще ни помогнат. Ще отстояваме за силна България в НАТО и ЕС. Ще предложим текст на декларация на 48 НС"

 

Бившият президент добави, че изпитват съжаление, че по по-голяма част от въпросите политическите сили са дълбоко разделени, донякъде изкуствено. Той прочете текста на декларация та - утре ще е внесена в НС на среща с председателя на НС.

 

Плевнелиев изчете проектодекларацията, която съдържаше следните основни моменти:
"Ние, депутатите от НС, водени от рабирането, че България е парламентарна република, като съзнаваме належащата необходимост от стабилни институции, като отчитаме геополитическите предизвикателства пред които сме изправени, всеобхватните пооследици от руската агресия, декларираме да работим: по вътрешнополитически действия - да се даде път на аргумента. В този труден момент хората искат редовно правителство. Хаосът в тези времена може да роди антисистемно, дори автаритарно упралвние. Ще положим усилия да приемем пакета от закони по Плана за възстановяване. Настояваме всички договори и анекси да бъдат публични на принципа, който управлява обществения ресурс. Реформа в сектор "Правосъдие". Ще подкрепим правна реформа - до 6 месеца широко обсъждане с всички заинтересовани страни. Осъждаме въвеждане на президенстка република. Силна воля за по-нататъшна интеграция на България в ЕС и НАТО. Присъединяване на България към Шенген. Подкрепа на програмата за въоръжаване на армията". 

 

Бившият премиер заяви, че текстът е съгласуван и с политически сили, които отказаха среща. "Ние вярваме, че съгласието е по-широко, отколкото видяхме на тези преговорите", допълни той.                                                                                                                                

 

Соломон Паси коментира, че геополитиката диктува дневния ред. "И отново геополитиката е тази, която може да даде решенията у дома", заключи той.

 

Бяхме свидетели на едно падение, каквото е действащ министър-председател да арестува бивш премиер, подчерта Плевнелиев.

 

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени