Почина Нора Ананиева! "Какви червени куфарчета? През 1993 г. давахме цели предприятия!", каза тя в интервю през 2013 г.

След прекратяване на парламентарната си кариера работи като директор на "Център за исторически и политологически изследвания към ВС на БСП"

Нора Ананиева
Нора Ананиева Източник: 24 часа

На 83 години в събота (20 ноември) е починала Нора Ананиева, съобщава "Дума. Тя е една от знаковите персони в ръководството на БСП от 90-те години на миналия век. Юрист. Била е вицепремиер в правителствата на Андрей Луканов през 1990 г., член на Висшия съвет и на ИБ на БСП, председател на парламентарната група на БСП през 1990-1994 г. и зам.председател на парламента през 1994-1997 г., директор на "Центъра за исторически и политологически изследвания към ВС на БСП".

Паметно е едно нейно  интервю  пред "24 часа" от 2013 г., когато тя възкликна: "Какви червени куфарчета? През 1993 г. давахме цели предприятия!".

 

"Ако приемем, че 1993-94-та се раздаваха куфарчетата, че тогава беше голямата приватизация. Тогава се раздаваха предприятия, какви куфарчета", каза бившата соцлидерка, с което описа един от най-големите грабежи на прехода, извършен от БСП. Същата партия, която днес от ПП смятат да вкарат отново в управлението, т.е. в "кошарата". Как ще завърши това едва ли някои има съмнение!

Нора Ананиева е родена е на 30 март 1938 година в Ловеч. Завършва Немска гимназия "Ернст Телман" в Ловеч през 1957 година. Учи право в Софийския университет "Климент Охридски", след което е чиновник в общината в София, като достига до поста секретар на Изпълнителния комитет на Столичния народен съвет. От 1960 година е член на престъпната Българската комунистическа партия. От 1971 година Ананиева работи в Института за съвременни социални теории, където достига до длъжността заместник-директор (1989). Преподавател във Висшия икономически институт "Карл Маркс", като през 1986 година оглавява катедра "Международни отношения" и става професор.

След Ноемврийския пленум на ЦК на БКП през 1989 година Нора Ананиева става едно от новите лица във висшето ръководство на партията – от 1990 година е член на Висшия съвет, от 1991 година – Изпълнителното бюро. През февруари 1990 година е избрана за вицепремиер в първия, а през септември – и във втория кабинет на Андрей Луканов.

През 1990 година става съпредседател на близкия до Българската социалистическа партия (БСП) Демократичен съюз на жените. След отстраняването на правителството на Луканов, Ананиева е председател на парламентарната група на БСП (1990 – 1994) и заместник-председател на Народното събрание (1994 – 1997).

След прекратяване на парламентарната си кариера работи като директор на "Център за исторически и политологически изследвания към ВС на БСП". Владее английски, немски и руски език. Омъжена, с едно дете.

Поклонението ще е на 26.11.2021 г. (петък) от 11.30 ч. в църквата "Света София".

 
Още от "Политика"

Бившият комунистически прокурор Атанасов критикува Радев за назначения в МВР

Избирането ви за още един мандат ще бъде полезно за България, обърна се към Радев някогашният комунистически прокурор в Разград по време на "Възродителния процес" Атанас Атанасов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени