Поискаха ареста на зам.-министър - взел кодовете за машините за гласуване

На тези избори не трябва да има нито една машина, защото са компрометирани, заяви председателят на ПГ на ИТН

ЦИК, машинно гласуване
ЦИК, машинно гласуване Източник: ЦИК

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов поиска ареста на заместник-министъра на електронното управление Михаил Стойнев, защото, по думите му, бил записал хеш кодовете на машините за гласуване. 

В НС се провежда извънреден Председателски съвет след пристигнал доклад от ДАНС. 

 

"В доклада става ясно, че на 25-и - два дни, след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хешкод, който е един от ключовете за защита на машините, заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнев влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка. Ето как се манипулират машини", посочи Йорданов.

 

"Заместник-министърът на електронното управление на ПП-ДБ е свалил кодовете, записал ги с телефона си, свалил си ги на флашка и сега само мога да подозирам къде са. На тези избори, които идват, не трябва да има нито една машина, защото всички машини са компрометирани", категоричен е той.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова поясни, че заместник-министър от Министерството на електронното управление е извършвал заснемане на процеса по генериране на код с телефона си, след като този процес два дни преди това е завършил, отбеляза Атанасова.

 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов поиска незабавен арест на зам.-министъра и оставка на правителството. 

 

"Току що излязох от председателски съвет в парламента. Зам.-министър от квотата на ПП -ДБ е извършил посегателство над кода на машините за гласуване. "Възраждане" иска незабавен арест на отговорното лице и отмяна на машиното гласуване в неделя. Незабавно!", заяви Костадинов.

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени