Политическо финансиране от Русия внася разделение в Европа

Руски екстремисти обучават и финансират европейски крайнодесни последователи, заяви зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова

Вера Йоурова
Вера Йоурова Източник: ЕК

Има данни, че руски екстремисти обучават и финансират европейски крайнодесни последователи, които днес имат възможност да използват въпросите, по които в ЕС има разделение, за да подклаждат чувствата срещу Европа. Войната повлия също на крайната левица и анархистите, заяви днес пред Европейския парламент заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова.

 

Русия предприе война срещу демокрацията, има нужда от бързи ответни действия, добави тя. Йоурова посочи, че Европол и службите за сигурност в ЕС събират данни, за да открият заплахите от тероризъм и екстремизъм. По нейните думи ЕС предвижда да забрани всяко политическо финансиране, което идва от страна извън ЕС.

 

Според нея една от посоките за противодействие е откритият обществен дебат, свободата на медиите, предоставянето на условия гражданите да взимат информирани решения. Вера Йоурова отбеляза, че дезинформацията е многолика и даде за пример усилията на Русия да убеди света, че продоволствената криза се дължи на санкциите, наложени от ЕС заради действията на Москва в Украйна.

 

Единствената вина е на режима на Владимир Путин, каза тя. Йоурова добави, че Русия не разпространява еднопосочна дезинформация, а всякакви твърдения, които всяват разделение.

 

 

Още от "Политика"

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени