Politico: Войната в Израел създаде отлична възможност за Русия да посее разделение сред западните си врагове

Настъплението на Русия в социалните мрежи също така цели да отвлече общественото внимание от войната в Украйна

Владимир Путин
Владимир Путин Източник: Shutterstock

Войната в Израел създаде отлична възможност за Русия да посее разделение сред западните си врагове. Машината за дезинформация на Владимир Путин никога не би пропуснала този шанс, пише Politico. От началото на военните действия на 7 октомври, свързаните с Кремъл профили в социалната мрежа Фейсбук са се увеличили с близо 400%. Освен това темата за кризата в Близкия изток вече доминира в публикациите на руски дипломати, подкрепяни от държавата медии и поддръжници на руския президент на Запад.

 

Лъжите, разпространявани от дигиталните пропагандатори на Москва, вече включват твърдения, че терористите от "Хамас" използват оръжия на НАТО, за да нападат Израел, както и че британски инструктори са обучавали нападатели от "Хамас". Кървавият конфликт в Близкия изток представлява двойна възможност за Путин. Тя позволява на Русия да подклажда разделение на Запад чрез целенасочена дейност в социалните медии, насочена към разделяне на поддръжниците на Израел, от тези, които подкрепят Палестина. Насилието в реалния свят, особено срещу евреите, нарасна през последните седем седмици, а антивоенните протести на стотици хиляди хора избуяха от Лондон до Вашингтон.

 

Атаката на Русия в социалните медии в Близкия изток също отвлича общественото внимание от войната в Украйна, която зацикли след поредица от военни грешки, бунт на наемници от ЧВК "Вагнер" и дълго проточилата се контраофанзива на Киев. През последните седем седмици насилието, особено срещу евреи, рязко нарасна и от по цял свят започнаха антивоенни протести.

 

Настъплението на Русия в социалните мрежи също така цели да отвлече общественото внимание от войната в Украйна. "Отвличането на вниманието от Украйна е само от полза за Русия. Колкото повече западната общественост е съсредоточена върху Израел и Хамас, толкова по-малко внимание обръща на факта, че Конгресът е на път да не финансира военните усилия на Украйна. Осветяването на други места отвлича вниманието от Украйна", заяви ръководителят на екипа срещу информационната манипулация на Алианса за гарантиране на демокрацията на САЩ Брет Шафър.

 

В края на октомври лидери на "Хамас" посетиха Москва - в очевиден опит на Русия да играе ролята на посредник при освобождаването на израелските заложници. Русия и "Хамас" имат общ съюзник в лицето на Иран - Путин предупреди, че израелските военни действия в Газа могат да ескалират извън региона. Според данни на Алианса за гарантиране на демокрацията в седемте седмици, откакто "Хамас" нападна Израел, руските профили във Фейсбук са публикували в мрежата 44 000 пъти в сравнение с едва 14 000 публикации през седемте седмици преди началото на конфликта.

 

Като цяло подкрепяната от Русия дейност във Фейсбук е споделена близо 400 000 пъти, което е четирикратно увеличение в сравнение с публикациите, публикувани преди началото на конфликта. Най-споделяните ключови думи сега включват много фрази, свързани с конфликта, като "Хамас" и "Близкия изток", докато преди войната руските държавни медии и дипломатически профили се фокусираха почти изключително върху Украйна или ролята на Путин в света.

 

Близо 400-процентното увеличение на публикациите от акаунти, свързани с руското правителство, представлява капка в морето в сравнение с милионите публикации във Фейсбук за конфликта в Близкия изток от обикновени потребители на социалните медии за същия период от време.

 

Но много от профилите, подкрепяни от Кремъл - особено тези от санкционирани медии като RT и Sputnik - имат огромен обхват. Всички тези компании достигат до милиони последователи в Европа, Латинска Америка и Африка, въпреки че ЕС е наложил санкции на техните операции в областта на радиоразпръскването и социалните медии.

Още от "Политика"

Последни новини

Най-четени