Политици извън властта атакуват демократичните процеси в страната, посочват от Министерския съвет

Виждаме отново познатите прийоми на силите, които искат да отклонят България от европейския ѝ път

Фалшиви новини (fake news)
Фалшиви новини (fake news) Източник: Shutterstock

С бомбастични твърдения като "откраднати гласове", "масова фалшификация", "не е ясно кой печели", "флашките липсват" политици извън властта атакуват демократичните процеси в страната, като поставят под съмнение резултатите от машинното гласуване. Това се посочва в публикация на официалната фейсбук страница на Министерския съвет, озаглавена "Факти срещу дезинформацията".

 

Виждаме отново познатите прийоми на силите, които искат да отклонят България от европейския ѝ път – да всяват хаос, да създават недоверие към институциите и несигурност сред хората чрез дезинформация, пише в публикацията. 

 

От Министерския съвет посочват, че е фалшива новина информацията: "Флашките от местните избори се сравняват с протоколите от машинния вот, 15 флашки ги няма, не съществуват. Тези гласове не са преброени".

 

След последните промени в Изборния кодекс се броят само и единствено хартиени бюлетини, независимо дали са отпечатани от машина или не. Флашките не се използват за броене на гласове. Дали липсват или не няма как да повлияе на изборния резултат. Да припомним, че машините на практика работят като принтери, се посочва в публикацията.

 

Всички гласове на местните избори са отчетени. За секциите, с които се спекулира, както и за всички останали, има резултати на сайта на Централната избирателна комисия, което опровергава твърдението, че "тези гласове не са преброени".

 

В допълнение, за втори поредни избори държавата осигури видеонаблюдение на преброяването на бюлетините, благодарение на което бяха предотвратени опити за подмяна на вота в някои части на страната. Видеозаписите са публично достъпни на www.evideo.bg, посочват още от Министерския съвет.

 

Това е поредната публикация от страна на правителството, озаглавена "Факти срещу дезинформацията". Предната бе посветена на опровержението на твърденията за очаквана шокова инфлация след приемането на еврото.

 

Още от "Политика"

Георги Георгиев, ГЕРБ-София: Терзиев да покаже всички документи по процедурата, с която са избрали съпругата на Андрей Ц

В четвъртък стана ясно, че зам.-кметът по финанси на СО Иван Василев е сключил консултантски договор с фирма "Инфинитус", която е 100% собственост на Деница Цекова – съпруга на Андрей Цеков, депутат и бивш министър на ПП

Прочетете повече прочетете повече

Кирил Петков заплаши с побой Пеевски: Няма да ми каже тези неща, ако сме само двамата, а бодигардовете му са навън

Припомняме, че по-рано днес Делян Пеевски заяви, че Кирил Петков може да бъде "само булка на Борисов" и сравни него и Лена Бориславова със сладки пуделчета

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени