Политологът Петър Чолаков: През последните години сме похарчили 710 млн. лв. за избори

Доц. Борислав Цеков смята, че за да се управлява добре държавата министрите трябва да имат не само административен, но и политически опит

Петър Чолаков и Борислав Цеков
Петър Чолаков и Борислав Цеков Източник: Скрийншот видео кадър

Демокрацията е скъпа – през последните години сме похарчили 710 млн. лв. за избори, а скоро тази сума може да достигне и един милиард. Това каза по bTV политологът Петър Чолаков. Той, заедно с преподавателя по конституционно право доц. Борислав Цеков, коментира заявките на Димитър Главчев за съставянето на служебно правителство.

 

"Самият г-н Главчев, както предполагам, че всички си спомнят, беше председател на Народното събрание от политическа партия ГЕРБ. Мандатът му като председател беше доста кратък – приключи за 6-7 месеца, след като изгони Корнелия Нинова от пленарна зала и стана голям политически скандал", припомни Петър Чолаков.

 

Политологът смята, че задачата на всеки служебен премиер е свързана с подготовката на предсрочните избори и пожела на Димитър Главчев по възможност да не влиза в конфликти с лидерът на БСП или с други политици през следващите няколко месеца.

 

"По отношение на г-н Главчев трябва да кажем още, че той е икономист. Беше акцентирано през последните дни, че доста скъпички ще ни излязат тези избори. През последните години сме похарчили 710 млн. лв. за избори. Мисля, че тази сума скоро ще набъбне до един милиард лева. Ето защо аз му пожелавам успех", поясни той.

 

"Аз не приемам сериозно тези политически заклинания и клишета за "ярки партийни фигури" в служебното правителство. Ние все пак избираме правителство, а няма по-политически постове от тези на министри, наред с народните представители. Идеята, че ще извадим някакви администратори, без какъвто и да било политически опит, от техните офиси и канцеларии е не само несериозно, но е и вредно за държавата", коментира темата и доц. Борислав Цеков.

 

Според него има разлика между административен и политически опит, като първото не е достатъчно, за да се управлява държавата. Той даде пример със Стефан Софиянски, проф. Огнян Герджиков и проф. Георги Близнашки.

 

"Целият проблем е в това – ще допуснат ли те, а аз се надявам, че няма, тези лоши прецеденти от последните години за използването им пряко от президента за управление на държавата. Някои служебни премиери и министри е опитваха да взимат дългосрочни решения и да правят кадрови чистки. Това не бива да се допуска", поясни той.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени