Полша обвини Беларус, че пропускайки мигранти през границата, води "хибридна война" срещу ЕС

Полската гранична охрана съобщи, че вчера е заловила 62-ма мигранти, предимно иракчани, на границата с Беларус

Нелегален мигрант на полско-беларуската граница
Нелегален мигрант на полско-беларуската граница Източник: Virtualbrest.ru

Полша обвини Беларус, че праща към границите ѝ все по-голям брой мигранти като ответно действие срещу решението на Варшава да предостави убежище на Кристина Тимановска, беларуска спортистка, отказала да се върне в родината си от Олимпийските игри в Токио, предаде Ройтерс.

 

Полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Ваншик заяви в интервю днес, че Беларус "води хибридна война срещу Европейския съюз с помощта на нелегалните имигранти". През последните седмици съседна Литва съобщи за рязко увеличение на незаконните пресичания на границата откъм Беларус и заяви, че Минск докарва със самолети мигранти от чужбина и ги праща към ЕС.

 

"Има както млади мъже, така и жени с деца. Беларус използва тези мигранти като живи оръжия", каза Ваншик пред интернет медията "Телевизия в Полше". "През последните дни се наблюдава увеличение (на мигрантите), разглеждаме това като реакция на предоставеното убежище на беларуската спринтьорка".

 

Напомнящото за времената на Студената война бягство на Тимановска повиши напрежението в отношенията с Минск на фона на обвинения на ЕС към президента Александър Лукашенко, че използва мигрантите, за да отвърне на европейските санкции, отбелязва БТА.

 

Полската гранична охрана съобщи, че вчера е заловила 62-ма мигранти, предимно иракчани, на границата с Беларус. През юли службата заяви за Ройтерс, че за цялата 2020 г. задържаните на тази граница нелегални имигранти са били общо 114. Ваншик каза, че пристигащите в последно време мигранти са основно от Ирак и Афганистан. 

 

Още от "Политика"

Премиерът Димитър Главчев посети днес СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев”

При посещението в лечебното заведение на премиера днес стана ясно, че процедурата за закупуване на нов рентген е приключила и предстои финализирането на тази за скенер

Прочетете повече прочетете повече

Хампарцумян: Най-важната предпоставка за ръста на инфлацията е това, че догонваме европейския пазар

Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи показва институционална слабост, обясни финасистът

Прочетете повече прочетете повече

Премиерът и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри

В момента в ОИСР членуват 38 държави, сред които най-развитите икономики от Европа, Северна Америка, Южна Америка и Азия, съставляващи 70 % от глобалното производство и търговия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени