Полша предвижда голямо увеличение на военните разходи

По-добре е да сме в безопасност и малко повече в дългове, изтъкна Качински

Министърът на отбраната Мариуш Блашчак
Министърът на отбраната Мариуш Блашчак Източник: РИА Новости
Полша ще използва начин на финансиране, използван за борба с икономическите последици от COVID-19, за да помогне за финансирането на голямо увеличение на военните разходи. Това обяви полският министър на отбраната, докато правителството се стреми да модернизира и увеличи размера на въоръжените сили, информира Ройтерс.
 
Полското правителство използва облигации, емитирани от институции като националната банка за развитие BGK или държавния фонд PFR, но обезпечени от държавата, за финансиране на голяма част от разходите си за подпомагане на икономиката през пандемията.
 
Това ѝ помогна да избегне включването на подобни разходи в държавния бюджет, тактика, която беше критикувана от Върховната сметна палата като липса на прозрачност.
 
Министърът на отбраната Мариуш Блашчак каза, че правителството ще създаде Фонд за подкрепа на въоръжените сили, финансиран от държавно обезпечени облигации, емитирани от BGK, съкровищни ​​облигации, държавния бюджет и печалби от централната банка.
 
"Това е решение, използвано от фонда за COVID-19. Искам категорично да подчертая, че Фондът за подкрепа на въоръжените сили ще се управлява от BGK, така че няма да бъде някаква допълнителна институция", отбеляза Блашчак на пресконференция.
 
Той не уточни колко точно ще струва разширяването и модернизацията на въоръжените сили. Лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" Ярослав Качински обаче подчерта, че разходите ще бъдат "значително по-високи" от 2% от брутния вътрешен продукт, нивото, изисквано от страните от НАТО, което Полша вече надвишава.
 
"По-добре е да сме в безопасност и малко повече в дългове", изтъкна Качински.
 
Блашчак отбеляза, че Министерството на отбраната има за цел да има повече от 250 000 войници и повече от 50 000 членове на Силите за териториална отбрана, които се състоят от професионални и работещи от време на време войници доброволци. През 2020 г. е имало около 110 000 войници на пълен работен ден.

Още от "Политика"

Георги Георгиев от ГЕРБ призова Терзиев и "Спаси София": Долу ръцете от ''Патриарха''

Екипът на Васил Терзиев и спасителите от "Спаси София" с откровени лъжи и незачитайки мнението на гражданите променят движението по бул. "Патриарх Евтимий" в центъра на София, допълва той

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Това е третият път (след указите му от 2017 г. и 2019 г.), когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон", се казва в съобщение от президентската администрация

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени