Помним историята и градим общо бъдеще, посочват от Министерския съвет по повод 9 май – Ден на Европа

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа

Министерски съвет (МС)
Министерски съвет (МС) Източник: Zonanews

Помним историята и градим общото бъдеще - 448 милиона европейски граждани днес споделяме общите ценности човешко достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона, права на човека. Това посочват от Министерския съвет във публикация на фейсбук страницата на институцията по повод 9 май – Ден на Европа. 

 

На 9 май честваме Деня на Европа - посветен на мира и единството в Европа. На тази дата през 1950 година френският външен министър Робер Шуман произнася своята декларация за създаването на Европейската общност за въглища и стомана, която по-късно се превръща в Европейския съюз. 9 май е и първият ден на мира след края на Втората световна война през 1945 г., посочват от Министерския съвет.

 

Като член на европейското семейство, България последователно и неотклонно допринася Европейският съюз да се развива като най-доброто място за живеене в света. Днес, в контекста на войната в Украйна, е ключово да продължим да бъдем единни и още по-категорични за възстановяването на мира в Европа, се казва още в публикацията. 

 

Редица инициативи ще се състоят в страната по повод днешния Ден на Европа. В България той се отбелязва съгласно Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

 

Още от "Политика"

Премиерът Главчев: Пожарите на територията на България за овладени, приемаме програмата за компенсиране на пострадалите

Предвижда се подкрепа също за хората, които не са регистрирани като земеделци, но са загубили домашните си животни заради пожара

Прочетете повече прочетете повече

Бойко Борисов: Трябва да се върнем към корените на демокрацията

Относно скандалът между президентството и МВнР относно назначаването на Николай Ненчев като посланик на България в Украйна Борисов заяви, че не вижда нищо лошо в това и го нарече просто "институционален спор"

Прочетете повече прочетете повече

Делян Пеевски изпрати в МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за корупцията в Агенция "Митници"

Шумният скандал е свързан с разкрития за корупционни практики в Агенция "Митници" и участието на висши държавни служители, протежета на "Продължаваме Промяната", политици от ПП-ДБ и контрабандисти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени