Посланикът на САЩ Херо Мустафа: Нашата цел е България да бъде силна и независима

Много бих искала да видя българските граждани да пътуват в Америка без визи, каза тя

Херо Мустафа
Херо Мустафа Източник: БНТ

Пандемията от COVID-19 в САЩ взе много повече жертви отколкото при Първата и Втората световна война и войната във Виетнам взети заедно. Тази пандемия не познава граници. Ето защо ние трябва да работим заедно, за да я спрем. Това заяви посланикът на САЩ Херо Мустафа в предаването "Панорама" по БНТ. По повод политическите противоборства в Америка и нахлуването в Капитолия тя коментира: "Нашите институции са силни, независими, безпристрастни. Нашите институции разследват. Всичко това ни прави силна демокрация, а не съвършена“ Херо Мустафа подчерта, че и при новата администрация на президента Джо Байден ще се работи за укрепване на взаимоотношенията между САЩ и България. 

 

"Политиката на САЩ по отношение на България е насочена към задълбочаване, укрепване и засилване на нашите отношения. За постигането на това аз работя вече повече от година. И това няма да се промени. Америка ще продължи да гледа на България като на много силен партньор", заяви американският посланик у нас.

 

Запитана защо тогава визите за САЩ още не са паднали, тя отговори: "Много бих искала да видя българските граждани да пътуват в Америка без визи. Постигнат е известен напредък и ще продължат да работят заедно с българската страна за постигането на тази цел". Тя обясни, че пандемията е стопирала работата по тези преговори. Херо Мустафа обясни, че проблемът с корупцията у нас е видим и по този въпрос всички политически сили трябва да се обединят в борбата.

 

Посланикът на САЩ обаче отказа да коментира изявлението на руското посолство срещу критиката на Американското посолство за корупцията у нас. "Никога не съм критикувала публично чуждестранно посолство", отклони въпроса Мустафа. Във връзка с енергийните проекти тя каза: "Заявявали сме, че подкрепяме диверсификацията и в България се предприемат стъпки в тази посока". 

Още от "Политика"

Даниел Митов се отказа от поста външен министър и заяви, че сега отговорността е на Радев, дипломат №1 е негов

Разочарованието ми обаче е от позицията на ПП-ДБ, те вместо да подкрепят номинацията на г-н Главчев, те влязоха в логиката на Румен Радев, добави Митов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени