Посланикът ни в САЩ: До дни започва сглобяването на първия български F-16

По думите му, няма натиск от страна на Америка по темата РСМ

Джо Байдън прие акредитивните писма на Георги Панайотов
Джо Байдън прие акредитивните писма на Георги Панайотов Източник: Facebook

"САЩ искат България и Македония да решат проблема, тъй като и двете страни са съюзници на НАТО и са приятелски страни на Америка. Едно нещо е сигурно - в САЩ вече на България се гледа на страна, която е направила отстъпки и съответно очаква и Македония да ги направи". Това заяви новият ни посланик в САЩ Георги Панайотов по БНТ.

 

По думите му, няма натиск от страна на Америка по темата. "Аз съм от 19 май тук, срещах се със законодатели и съдии и това което видях, е че приемането на Македония в ЕС е от интерес за Америка", каза той.

 

Панайотов, който беше служебен министър на отбраната в двете правителства, водени от Стефан Янев, обяви, че съвсем скоро започва и строителството на изтребителите на F-16 за България: "До дни в Южна Каролина започва сглобяването на първия български Ф-16. Частите му вече са доставени и започват да се сглобяват. Ще ида на място да видя какво се случва и ще ви разкажа до къде са стигнали".

 

Той уточни, че доставките и изпълнението на поръчките за новите изтребители са били забавни зареди ковид кризата.

"В началото на войната България зависеше от руския газ на 95 процента. Сега е напълно независима. Газ има не само в САЩ, но и в Катар например. И сега виждаме как Финландия, Албания, Гърция Хърватия, изграждат терминали, което означава, че Европа се диверсифицира, заяви посланикът.

 

Според Панайотов, американските фирми ще дойдат и ще инвестират в България, когато има върховенство на закона и предвидимост.

Още от "Политика"

Прокуратурата предложи на ръководството на МВР и на ДАНС общо междуведомствено звено за изборите

Създаването на звеното цели да се подобри взаимодействието и координацията между институциите за законосъобразно провеждане на изборите и за гарантиране на политическите права на гражданите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени