Последно от Петков: Днес няма да има коалиционно споразумение!

Петков допълни, че се надява в началото на следващата седмица "да имаме вече работещо правителство"

Кирил Петков
Кирил Петков Източник: МИ

Споразумението между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" е "на финалната права", но няма да бъде подписано днес. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ПП Кирил Петков, който пристигна на спешна координационна среща с останалите лидери от бъдещата четворна коалиция, след като от БСП поискаха промяна в текстовете на законодателната програма.

 

"Днес да го довършим (споразумението, бел.ред), утре БСП да мине с техните съвети в одобрението на коалиционното споразумение. Нека днес да завършим разговорите – или в рамките на утрешния ден, или в събота и неделя, или до понеделник това да се направи", отговори Кирил Петков, предаде bTV.

 

Припомняме, че днес стана ясно, че една от партиите е възразила на коалиционното споразумение, което се очакваше да бъде подписано днес. Оказа се, че това е БСП. Това възражение доведе до спешна лидерска среща в парламента на ръководствата на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

 

Петков допълни, че се надява в началото на следващата седмица "да имаме вече работещо правителство", като не изключва още при получаването на мандата да е готов съставът на кабинета. Петков се въздържа от това да коментира имена на министри, но подчерта, че съставът на МС е "до голяма степен готов".

 

"Искам да дам пълната свобода на всеки един от нашите партньори да определят отбора, който считат за най-добър за тези позиции", каза лидерът на ПП в отговор на въпроса дали Корнелия Нинова ще е министър или вицепремиер.

 

Относно "суперминистерството", което се готви за Асен Василев, Кирил Петков обясни, че към Министерството на финансите ще мине и контрола върху харченето на еврофондовете, защото според ПП е логично двата вида публичен ресурс да бъдат заедно.

 

Лидерите на четирите формации се събраха на среща преди заседанието на парламента, което днес е от 11.00 часа.

Още от "Политика"

И здравната, и бюджетната комисия в парламента отхвърлиха бюджета за здраве за 2024 г.

По данни на здравната каса в проекта е заложено 26.5% от здравните плащания да отиват за лекарства - за амбулаторна помощ и за лекарства, плащани извън клиничните пътеки на лечение

Прочетете повече прочетете повече

Министър Тагарев към украински военнослужещи: България подкрепя Формулата за мир на президента Зеленски

Той ги увери в подкрепата за легитимните усилия на Украйна да възстанови териториалната си цялост в рамките на международно признатите граници от 1991 г.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени